OTVORENI ZA SURADNJU

Ekonomski fakultet u Rijeci nakon uhićenja bivšeg dekana: ‘Moguće su malverzacije u prošlom mandatu...‘

Podsjećamo, prijavljeno je 10 osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su, kako sumnja policija, fakultet i državni proračun oštetili za najmanje 384.000 eura

Bivši dekan Alen Host

 Vojko Basic/Cropix/Cropix

Uprava Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci istaknula je u petak da su, prema raspoloživim informacijama, moguća kažnjiva djela malverzacija na fakultetu počinjena u razdoblju prije mandata sadašnje uprave.

Uprava Ekonomskog fakulteta naglašava da još uvijek nema detaljnih saznanja vezanih uz kaznene prijave protiv osumnjičenih djelatnika fakulteta.

"U potpunosti smo otvoreni za suradnju s relevantnim institucijama i osuđujemo bilo kakav oblik nezakonitog djelovanja, posebice u okviru akademskog sustava", poručuju u priopćenju.

Fakultet je u proteklih godinu dana ostvario značajne uspjehe kroz intenziviranje suradnje s gospodarstvom, poboljšanje kvalitete studiranja i studentskog standarda, internacionalizacije i sudjelovanja na prestižnim znanstvenim projektima s uglednim europskim i svjetskim institucijama. U interesu nam je da se ova situacija čim prije rasvijetli kako bi nastavili ostvarivati strateške ciljeve, navodi se u priopćenju.

"Napominjemo da se radi o pojedincima, a nikako ne o svim djelatnicima fakulteta koji svojim uzornim djelovanjem i doprinosom grade povjerenje javne zajednice", kaže uprava.

PU primorsko-goranska je podnijela kaznenu prijavu protiv bivše uprave riječkog Ekonomskog fakulteta i odgovorne osobe te visokoškolske ustanove, a riječ je o tadašnjem dekanu Alenu Hostu.

Prijavljeno je 10 osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su, kako sumnja policija, fakultet i državni proračun oštetili za najmanje 384.000 eura.

Iz PU su izvijestili da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove, u razdoblju od 2018. do 2022. neosnovanim i protupravnim isplatama novca s računa te ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije počinio sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Za ista kaznena djela osumnjičeno je šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana u dobi od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom i prema njegovim nalozima provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje, navela je policija u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:46