UDAR NA POTROŠAČE

Ekonomski stručnjak o poskupljenjima: ‘Do zime će se cijene stabilizirati‘

Što je zemlja siromašnija, to je udio troška hrane u mjesečnim troškovima veći. Hrvatska, barem na papiru, nije jedna od bogatijih.
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Val poskupljenja, koji je zahvatio Hrvatsku, mogao bi se i nastaviti. Nakon poskupljenja ulja, šećera, voća i povrća, najavljuje se da će poskupjeti i meso i to čak 5 do 10 kuna po kilogramu. Ekonomisti pak tvrde - cijene će se do zime stabilizirati, donosi N1.

Sramežljivo ili ne, potpuno je jasno da je došlo do laganog povećanja cijena, posebno kada je riječ o hrani. U razgovoru s građanima doznaje se što oni misle o tome.

“Mi smo jedno izuzetno glup narod, a ni Vlada nam nije baš pametna”, kaže jedan građanin i dodaje: “Imam veliku familiju, sin mi ima petero djece. Mi točno znamo gdje idemo kupovati, gdje je nešto jeftinije. 150 litara mlijeka mjesečno moj sin treba, neka je jedna kuna, to je 150 kuna na samo jednom artiklu. A da ne govorim o svemu drugome. Užasno me uzrujava što nema kvalitetnog povrća više, a sve je uvozni lobi kome je Vlada dozvolila da to radi. Pogledajte ove paprike, to je smeće.”

Mlijeka i jaja u Hrvatskoj ima dovoljno i cijena se neće povećavati zbog toga što je domaća proizvodnja veća od potražnje, smatraju ekonomski stručnjaci.

“Nešto je, ali za moj pojam ne. Jedino onaj paradajz krupni, to mi je duplo skuplje, tu su jabuke odlične po četiri kune. A meso? A meso, da. Teletina… Iznenađena sam. Može to moj džep podnijeti, ja sam skromna, za dva dana imam kaj kupim i tak”, kaže jedna gospođa.

Rast cijena počeo je s drastičnim poskupljenjem ulja i šećera, poskupjelo je i voće i povrće i žitarice, a čini se - i meso će. “Još nisu poskupjele, trenutno još nisu, ali u najavi će biti da će otići od 5 do 10 kuna po kilogramu. Za suho meso još ne znam, ali svježe sigurno par kuna”, ističe Krešo Sabljić, poslovođa mesnice Miramar.

Minimalna košarica 7.800 kuna?

Uzroci su ili vanjske ili unutarnje prirode, od pandemije, globalnih, ali i lokalnih poremećaja u proizvodnji hrane, klimatskih promjena, pada svjetskih zaliha pa sve do povećane potražnje Kine.

No, što je zemlja siromašnija, to je udio troška hrane u mjesečnim troškovima veći. Hrvatska, barem na papiru, nije jedna od bogatijih.

“Danas bi minimalna košarica iznosila negdje oko 7.800 kuna, međutim ona nekakva prosječna košarica koja je dostojna življenja, ne pretjerana, nekakva koja bi zadovoljila normalne potrebe kućanstva, kreće se negdje oko 10 i pol tisuća kuna”, dodaje sindikalist Krešimir Sever.

Jednom prosječnom hrvatskom kućanstvu nedostaje stoga jedna četvrtina potrebnih prihoda da pokrije svoje redovne mjesečne troškove, smatra Sever. Ekonomski stručnjaci su ipak optimistični.

“Cijene će se smiriti do kraja ove godine, već vidimo sada stabilizaciju energenata, nafta je pala danas u odnosu na prošli tjedan. Tako će se to do kraja godine polako smiriti jer treba neko vrijeme da proizvođači hrane odgovore na veliku potražnju. Proizvodni kapaciteti nisu mogli brzo reagirati”, rekao je Damir Novotny, ekonomski stručnjak.

Vlada je svoje za sada rekla. S obzirom na pandemiju snižavanje stope PDV-a na hranu nije na stolu, no o tome se razmišlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 16:08