HNB REAGIRAO

Ekonomski stručnjak o smanjenju prešutnih minusa: ‘Banke su iskoristile tu situaciju‘

Građani su u prešutnom minusu 6,3 milijarde kuna, za što će bankama u godinu dana platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata
Novac, Ilustracija
 Duje Klaric/Cropix

HNB je odlučio reagirati kad su otkrili da se na 95 posto svih minusa na tekućim računima zaračunavaju kamate više od dopuštenih. Sugerirao je bankama da smanje stope, a banke su odlučile reducirati prešutne minuse. Što znači da građani moraju početi vraćati 630 milijardi kuna duga.

Čak 840.000 građana trebalo bi što prije početi vraćati sva prekoračenja od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna jer im se prešutni minusi do kraja godine smanjuju na 1500 kuna. Banke im sada nude kredite da isplate minuse.

"Ovisno o vlastitoj politici poslovanja i u dogovoru s klijentima banke će ponuditi različite mogućnosti otplate obveza te kao i do sada postupati u skladu s važećim propisima", kažu u Hrvatskoj udruzi banaka.

Smanjenje prešutnih minusa za Novu TV je komentirao ekonomski analitičar Luka Brkić.

"Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje", rekao je Brkić.

"Ovo područje nedopuštenih smatram da nije bilo prihvatljivo i da nije to toga trebalo doći jer banka mora regulirati svoje odnose", rekao je bivši ministar financija Slavko Linić.

Građani su u prešutnom minusu 6,3 milijarde kuna, za što će bankama u godinu dana platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:24