DABIN VRH

Ekshumirano 19 hrvatskih civila ubijenih 1941.

 Mate Piškor / CROPIX

Preliminarni pregled danas ekshumiranih posmrtnih ostataka civila u mjestu Brotnja, kod Gračaca, ukazuje na to da je u jamu na Dabinom vrhu u kolovozu 1941. bačeno 19 osoba, mlađe i starije životne dobi, a prema indicijama, riječ je o članovima hrvatske obitelji Ivezić.

Konačan broj i identitet danas ekshumiranih žrtava na Dabinom vrhu, stradalih tijekom Drugog svjetskog rata, utvrdit će se DNK analizom na Zavodu za sudsku mediciju u Zagrebu, priopćeno je večeras iz Ministarstva branitelja, čija je Uprava za zatočene i nestale organizirala ekshumaciju.

Ekshumacija je provedena na temelju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci od 8. travnja ove godine.

"Prema dosadašnjim saznanjima, radi se o civilnim osobama mlađe i starije životne dobi, stradalim od nepoznatog počinitelja u prvoj polovici kolovoza 1941. godine. Preliminarni pregled danas ekshumiranih posmrtnih ostataka ukazuje na to da je u jamu na Dabinom vrhu bačeno 19 osoba, dok su početne informacije govorile da bi se u jami trebali nalaziti ostaci 37 osoba", navodi se u priopćenju.

Indicije koje Uprava za zatočene i nestale posjeduje upućuju na to da bi žrtve mogle biti članovi obitelji Ivezić iz mjesta Brotnja, no konačan broj i identitet danas ekshumiranih žrtava utvrdit će se DNK analizom na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, ističu iz Ministarstva.

Istragu o počinitelju zločina i okolnostima stradavanja provodi nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Današnjoj ekshumaciji nazočni su bili ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnik ministra Ivan Grujić, predstavnici Županijskog državnog odvjetništva, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, fra Franjo Talan, predstavnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) te Mladen Maloča, predstavnik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

Nakon uspješno provedene ekshumacije na Dabinom vrhu, Uprava za zatočene i nestale nastavlja s terenskim istraživanjem grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na još dvije lokacije u Ličko-senjskoj županiji, najavljuju iz Ministarstva branitelja.

Da su iz jame na Dabinom vrhu ekshumirani posmrtni ostatci članova hrvatske obitelji Ivezić uvjeren je ličko-senjski biskup Mile Bogović, koji je podsjetio na strahotu koju su prije smrti proživjeli nedužni civili.

To se jako dobro zna, da su žrtve, djeca i odrasli, živi bacani u tu jamu. Zato želim podsjetiti da je to bilo odmah nakon 'prve puške' 1941. u Srbu. Vrijeme je da se naša država jasno odredi prema tim događajima. Pa, bar se ne bi trebalo okupljati i slaviti tu prvu pušku, jer je poznato kako je ona krenula, rekao je biskup Bogović.

Inače, više od 70 godina stare posmrtne ostatke ubijenih hrvatskih civila iz duboke jame iznijeli su speleolozi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:26