PLAGIJATORSKA AFERA GLAVNOG TAJNIKA HDZ-a

EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST 'Milijan Brkić i 16 MUP-ovaca prepisali su moj diplomski rad'

Stanko Tomić do objave u medijima nije ni znao da je njegov diplomski bio prepisan 17 puta na Akademiji
 CROPIX

Kada je u listopadu 2009. godine mentoru Mati Pušeljiću predao svoj diplomski rad, policijski načelnik Stanko Tomić vjerojatno nije mogao ni sanjati da će se o njemu, ni krivom ni dužnom, raspravljati četiri godine kasnije, zbog afere plagiranja na Policijskoj Akademiji. Slučaj će svoj službeni epilog doživjeti danas službenom objavom u Narodnim Novinama, a rad Stanka Tomića pod naslovom ‘Policijske organizacijske strukture’ poslužio je kao izvor prepisivanja drugom čovjeku HDZ-a, glavnom tajniku Milijanu Vasi Brkiću koji je samo jedan od 17 diplomanata za koje je povjerenstvo utvrdilo da su radove plagirali. U istoj aferi koju je otkrila interna revizija MUP-a, suspendirana su dvojica predavača Mato Pušeljić i Franjo Magušić.

Vrijedan policajac

Stanko Tomić 2012. godine imenovan je načelnikom IV. policijske postaje Maksimir i jučer smo ga, dan prije službenog epiloga pronašli na njegovom radnom mjestu u postaji.

S nama je nevoljko neformalno popričao i naglasio kako ne može ni ne želi davati službene izjave niti istupati u medijima, posebno ne bez dozvole MUP-a.

- Ja sam svoj rad predao, obranio i zaista ne znam kako je i gdje je završio nakon toga- rekao nam je u kratkom neformalnom razgovoru Tomić. Inače, kako doznajemo od 2008. godine svi koji diplomiraju na Policijskoj Akademiji, što je najviša razina obrazovanja za policajce u Hrvatskoj, svoje radove predaju mentorima uvezane, na papiru i na cd-u. Tako je vjerojatno i Tomićev rad završio u rukama Milijana Brkića koji je kod istog mentora mr.sc. Mate Pušeljića diplomirao na istu temu sa sličnim naslovom: ‘Organizacijske razine MUP-a RH’, godinu dana nakon Tomića, dakle u listopadu 2010.

Izvor prepisivanja

Zanimljiv, Tomić do objave priče u Jutarnjem nije ni znao da je njegov rad poslužio kao izvor prepisivanja, ili kako je to šef HDZ-a izjavio kompiliranja. S Milijanom Brkićem nakon toga nikad o spornom radu nije ni pričao, niti ga je pitao što se dogodilo. Danas ga smeta što je uopće u fokusu medija zbog toga, a ne zbog svog posla.

- Da, svi me pitaju za taj rad, a ja ne znam što bi im pametno rekao- na kraju kratkog razgovora rekao nam je Tomić i još jednom ponovio kako ne želi službeno istupati u javnosti. Od policajaca koji Tomića znaju doznajemo kako je riječ o stručnom i marljivom načelniku koji je pritom i veliki vjernik i sa svojim službenicima iz postaje redovito sudjeluje na duhovnim obnovama i obilježavanju katoličkih blagdana.

Slučajni skandal

Čitava afera plagiranja pokrenuta je sasvim slučajno. Naime, kako doznajemo u jednom trenutku su na Akademiji odlučili digitalizirati svoju arhivu diplomskih radova i tada je utvrđeno da se najmanje 26 diplomskih i specijalističkih radova u cijelosti ili u najbitnijim dijelovima neobično detaljno podudaraju.

Jednostavnim riječnikom- prepisani su.

To je utvrdilo povjerenstvo od pet članova. Na pravi trag naveli su ih slični naslovi radova koji su se ponavljali. Zbog toga su detaljnije istražili radove i shvatili da nisu prepisani samo naslovi. Profesori su odmah suspendirani zbog sumnje da su kao mentori sudjelovali u njihovoj izradi i dopustili njihovu obranu iako su znali da je riječ o plagijatima. Sporni radovi nastali su, prema tadašnjim informacijama, od siječnja 2008. godine do listopada 2012. godine, a doznajemo kako se brojka radova za koje je definitivno utvrđeno da su palgijat zaustavila na 17 imena.

Istraga koja je započeta potrajala je punih godinu dana, ali uvidom u sporne radove odmah smo utvrdili da se radovi Tomića i Bkrića doista podudaraju do te mjere da je nemoguće da je riječ o običnom kompliliranju ili da bi rad Tomića poslužio tek kao inspiracija Brkiću.

Brkićevi tipfeleri

Utvrdili smo kako diplomski rad Milijana Brkića ima 1630 redaka. Od toga je 1285 njih identično radu Stanka Tomića od godinu prije. I ne samo to, Brkić na istim mjestima u istim rečenicama ima isti tipfelere kao i Tomić (njemu se greška potkrala, a Brkić ju je valjda automatski prekopirao), identične fusnote, i iste citate iz istih knjiga koje je koristio i Tomić godinu dana prije njega.

Tko je sve na listi plagijatora iz MUP-ove akademije...

Među imenima koja su se spominjala kad je afera lani buknula bili su i Silvije Toplak, jedan od šefova osiguranja predsjednika Ive Josipovića i Robert Ljutić koji je spominjan u kontekstu suradnika gradonačelnika Milana Bandića. S obzirom da je od prve brojke plagijata, njih 26 sada utvrđeno bez sumnje da ih je točno 17, tek će današnji službeni popis u Narodnim Novinama otkriti imena svih sudionika afere na Policijskoj Akademiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:27