ISTRAGA NA SUDU

EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST Uzimali smo pršut, teletinu, parfem, novac.. U čemu je problem? To nije mito!

USKOK zbog sumnje u malverzacije u ovršnim postupcima za četiri od 13 osoba traži određivanje istražnog pritvora
 Elvir Tabaković

SPLIT - U istražni zatvor na Bilicama idu četiri od 13 osoba koje USKOK sumnjiči za malverzacije u ovršnim postupcima i javnim dražbama pri splitskom Općinskom sudu.

Zbog mogućeg utjecaja na osumnjičenike i svjedoke bit će pritvorena tri sudska službenika - i to, zapisničarka suca ovrhe, ovršitelj i referentica Odjela za zemljišne knjige - te jedan splitski poduzetnik.

Tako je jučer poslijepodne odlučilo Vijeće Županijskog suda uvažavajući žalbu USKOK-a na odluku istražnog suca Mlađana Prvana koji je smatrao da se osumnjičeni trebaju braniti sa slobode.

Uništili dokumente

USKOK sumnjiči zapisničarku suca ovrhe na Općinskom sudu u Splitu i ovršitelja na tom sudu da su od sredine 2009. do 22. srpnja 2011. u više navrata i od više osoba tražili i primili novac i druge poklone a zauzvrat su ubrzavali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i dražbenim ročištima. Referenticu Odjela za zemljišne knjige Općinskog suda u Splitu sumnjiči se da je od 25. veljače 2011. do 22. srpnja 2011, u više navrata žurno rješavala prijedloge za uknjižbe trgovačkih društava i provodila upise nekretnina u zemljišne knjige.

Za to je, navodi se, primila razne poklone.

Pršut, teletina, parfem, lančić, 400 kuna, petodnevno ljetovanje na Braču, sve su to, prema USKOK-u primali kao mito troje službenika Općinskog suda.

Odugovlačenje na sudu

Zauzvrat su prekrivali na sudu izvješene oglase o prodaji stanova pod ovrhom, gubili dostavnice, izvlačili dokumete iz spisa.

Uz sudske službenike, USKOK je naložio provođenje istrage nad još deset osoba koje tereti da su davali mito te poticali na zlouporabu položaja i ovlasti.

- Obrana smatra da se ovdje ne radi o kaznenom djelu primanja i davanja mita - rekao je za Jutarnji Vinko Ljubičić, odvjetnik prvoosumnjičene referentice kojoj USKOK zajedno sa drugima na teret stavlja četiri kaznena djela: primanje mita, krivotvorenje službenih isprava, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje i pomaganje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Kako iz izvora bliskih istrazi saznajemo, USKOK ju sumnjiči da je za izvještavanje kupaca o prodaji nekretnina u ovršnom postupku prije nekoliko godina ljetovala pet dana u Supetru, što ona, doznajemo, poriče. Tereti ju se i da je primila parfem vrijedan oko 400 kuna za odugovlačenje ovršnog postupka.

Živi skromno

Od ljudi koji poznaju referenticu koja na sudu radi već 25 godina saznajemo da živi iznimno skromno. Nema vlastiti stan, živi sa suprugom i dvoje djece u očevoj kući u Kaštelima. Nema ni automobil niti vikendicu niti bilo kakav vidljiv znak bogatstva stečenog mitom. Protiv nje se nikada nije vodio stegovni niti bilo kakav drugi postupak.

- Utjecaj referenta na tijek predmeta je beznačajan - ustvrdio je odvjetnik Ljubičić.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:47