ZAVRŠNI PREGOVORI S KONCESIONARIMA

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Goldman Sachs u Zagrebu, monetizacija autocesta još je živa!

Vlada ima i plan B: 'Ako propadne monetizacija, HAC ide u privatizaciju!'
 CROPIX

Na završni krug razgovora o monetizaciji autocesta jučer točno u 9 sati u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza došli su predstavnici konzorcija Goldman Sachsa udruženog s domaćim mirovinskim fondovima AZ, Erste Plavi, PBZ/CO te Allianz Capital Partnersom i francuskim Vincijem. Završni razgovori o davanju autocesta u koncesiju trajat će do srijede. Predstavnici Hrvatske razgovore će voditi s još dva konzorcija; onim australskog Macquarieja, koji nastupa s domaćim RBA mirovinskim fondom te s grupom investitora u čije je ime ponudu predao austrijski Strabag.

Sva tri ponuđača ponudila su istu cijenu za koncesiju od 2,5 milijardi eura. Ponude se razlikuju po trajanju koncesije: austrijski Strabag ponudio je koncesiju na 50 godina, Goldman Sachs na 40, a Macquarie na 30 godina. Te neobvezujuće ponude razlikuju se i po iznosu koje ponuđači mogu platiti odmah u gotovini, bez podizanja kredita.

To što se sa zainteresiranim skupinama ponuđača vode završni razgovori još ne znači da će se monetizacija autocesta zaista dogoditi, nego samo da je taj proces i dalje na životu bez obzira na upečatljivo referendumsko “ne” građana davanju oko 1000 kilometara autocesta u koncesiju. Sabor još nije poslao Ustavnom sudu zahtjev za provjeru ustavnosti referendumskog pitanja. Nakon što dobije zahtjev, Ustavni sud mora odlučiti u roku od 30 dana.

Mora se reći da je vlada upoznata i s istraživanjem agencije Ipsos, koje je utvrdilo da čak 73 posto građana smatra da su autoceste nacionalno blago koje ni na koji način i ni pod kojim uvjetima ne treba ustupati strancima. Govori se da u Vladi stoga razmišljaju o guranju drugačijeg modela upravljanja autocestama kroz prozor koji je otvorilo isto to istraživanje Ipsosa, a u kojem se ističe podatak da 63 posto građana u potpunosti ili uglavnom podržava konesiju budu li koncesionari domaći mirovinski fondovi.

OPŠIRNIJE O PREGOVORIMA OKO KONCESIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:40