TAJNI KOMPLEKS

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: U tajnom vojnom odmaralištu časnici uživali samo ako im je Lucić to dozvolio

U objektima je Lucić ugošćivao i zapovjednike stranih vojski. Dio objekata trebao je biti srušen, ali je Vukelić intervenirao i rješenje je poništeno

Tajni vojni apartmanski kompleks u vojarni Kovčanje u Malom Lošinju konačno je razotkriven. Jutarnji list u posjedu je fotografija objekata koje je vojska po zapovjedi bivšeg načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića tijekom 2008. godina izgradila i obnovila u toj vojnoj bazi Bojne za specijalna djelovanja.

Ministarstvo obrane pune tri godine novinarima nije dozvoljavalo ulazak u vojnu bazu. Jutarnji list je još 9. veljače ove godine poslao zahtjev za obilazak baze.

Usprkos konstantnim obećanjima da će nam dozvoliti ulaz, to se nikad nije dogodilo. Sada je i jasno zbog čega. Dok je najveći dio vojnih objekata širom Hrvatske u kojem su smješteni vojnici u derutnom stanju, u Kovčanju su izgrađeni i obnovljeni objekti koji svojim oblikom i vanjskim uređenjem ukazuje da je riječ o apartmanima koji služe kao spavaone ili objekti za odmor.

U tim objektima general Lucić je ugošćavao zapovjednike stranih vojski, u njima su besplatno ljetovali časnici sa svojim obiteljima kojima je Lucić to osobno odobravao. Među gostima je bio i glavni zapovjednik Vojske Srbije general Miletić . Uz more je napravljena šestnica sa rasvjetom.

Tu je terasa sa velikim kamenim roštiljem do kojeg se dolazi kamenom obloženim stepenicama. Teresu natkriva velika tenda na kojoj se ističe natpis Bojna za specijalna djelovanja. Napravljeno je i manje dječje igralište. Osim ovih objekata u krugu vojarne je izgrađeno i bočalište sa tribinom te crkveni objekt. Okolica je pomno uređena. Oko objekata je posađeno mediteransko bilje i drva masline, a tu je i i pristanište za glisere. Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva 2009. godine utvrdila je da je dio objekata na Kovčanju izgrađen bespravno, gradnja dijela objekata je zaustavljen i na određen način konzerviran.

(...)

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:13