PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NOGOMETNU MAFIJU

EKSKLUZIVNI iskaz Hrvoja Maleša o korumpiranim sucima: 'U novine sam stavio 30 tisuća eura i ubacio u Mercedes'

Širić i Djedović dosad su najviše rangirani nogometni čelnici kojima se sudi zbog korupcije
Zagreb, 160911.Kuca Hrvatskog nogometa u Rusanovoj ulici.Sastanak celnika HNS-a Vlatka Markovica i Zorislava Srebrica s clanovima uprave Hajduka, predsjednik Hrvoje Males, Pavle Cicarelli i Milo Nizetic.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Ja sam predsjednik NK Hajduk. Čim sam došao susreo sam se s mnogim problemima koje je klub imao igrajući u Prvoj ligi. I tijekom protekloga prvenstva Hajduk su u više navrata oštetili suci, a takvo ponašanje se nastavilo i tijekom ovoga prvenstva - počeo je svoj iskaz USKOK-u 30. studenoga prošle godine tadašnji direktor Hajduka Hrvoje Maleš .

Maleš je brzo shvatio razmjere korupcije među sucima pa je odlučio prijaviti policiji da je u više navrata dopredsjednik HNS-a Željko Širić od njega tražio novac kako bi Hajduk imao “pošteno” suđenje.

Snimao razgovore

Kao USKOK-ov pouzdanik snimio je svoje razgovore sa Širićem i tadašnjim predsjednikom sudačke komisije HNS-a Stjepanom Djedovićem.

Širić i Djedović uhićeni su nakon što im je predao 30.000 označenih eura mita. Od četvrtka su njih dvojica najviše rangirani nogometni dužnosnici koji će u Hrvatskoj zbog korupcije sjesti na optuženičku klupu. USKOK je u četvrtak protiv njih, ali i Nevena Šprajcera, bivšega tajnika NK Karlovac i Udruge prvoligaša, podignuo optužnicu. Širića i Djedovića terete za primanje, a Šprajcera za davanje mita, sve pod krinkom plaćanja naknade za “pošteno” suđenje.

Sve je počelo tako što je očajni Maleš došao u Gajevu i otvorio dušu istražiteljima, tražeći pomoć jer više nije znao što da radi.

- Nakon utakmice Hajduk - Zadar u kolovozu 2011. razgovarao sam s Alojzijom Šuprahom i njemu se požalio na neke suce. On je rekao da ne može pomoći, a jedino što može je spojiti me sa Širićem - ispričao je Maleš.

Nakon nekoliko razgovora sastanak je dogovoren 10. ili 11. kolovoza na odmorištu ceste prema Krapinskim Toplicama.

Dogovor u automobilu

U Maleševu VW Phaetonu našli su se on, Šupraha koji je sastanak dogovorio te potpredsjednik HNS-a i navodna siva eminencija sudačke komisije Željko Širić.

- Požalio sam se Širiću na nepošteno suđenje, a on mi je odgovorio da Hajduk iz prošloga razdoblja ima neke obveze prema sudačkoj organizaciji.

Maleš je, kako je rekao, ostao zatečen takvim tvrdnjama.

- Počeo mi je govoriti da Hajduk njemu kao predsjedniku sudačke organizacije nije platio određene novčane iznose nakon što je osvojio neke titule u HNL-u. Spomenuo je da ništa nije plaćeno za zadnje prvenstvo koje je Hajduk osvojio, a ni za Kup 2007. Rekao je i da njemu odnosno sudačkoj organizaciji Hajduk duguje 95 tisuća eura i da je to potrebno platiti.

Maleš mu je rekao da Hajduk nema crni fond i da se treba malo strpjeti, a sve kako bi malo dobio na vremenu. Širić i Maleš ponovno su se sastali 25. kolovoza 2011., nekoliko dana prije utakmice Hajduk - Split. Susret je bio u prostorijama HNS-a u Rusanovoj u Zagrebu.

Izbor suca

- Širić mi je rekao da je on za prvoga suca na utakmici delegirao Brunu Marića iz Daruvara, na što sam ja izrazio negodovanje. No, Širić mi je rekao da će Marić ispraviti nepravde koje je Hajduku nanio sudeći finale Kupa 2008., kada je Hajduk porazio Dinamo 3-0. Rekao sam mu da se bojim suca Marića, ali ako on kao predsjednik sudačke komisije garantira pošteno suđenje, ja se s njim slažem.

Pitao me razmišljam li o našem prethodnom razgovoru i dugovanju. Predložio sam mu neka zaboravi ranije dugovanje, a mi smo ga spremni nagraditi ako Hajduk ove sezone osvoji prevenstvo ili Kup. On je odgovorio da se njegova nagrada ako Hajduk osvoji prvenstvo ili Kup podrazumijeva, ali stare obveze također ostaju.

Ljutiti SMS

Maleš je na kraju rekao Širiću da mu da nekoliko mjeseci. - Na utakmici Hajduk - Split bili smo strašno oštećeni od Bruna Marića. Zvao sam Širića, ali mi nije odgovarao. Poslao sam mu SMS: ‘Krađa. Ovo je nečuveno’. Nije ništa odgovorio. 12. rujna 2011. uoči utakmice Cibalija - Hajduk u Vinkovcima sa Širićem su se u Osijeku sastali Milo Nižetić i Pero Draganja i rekli mu da traže fer i korektno suđenje za Hajduk i izuzeće određenih sudaca.

Širić im je rekao da će daljnje suđenje tijekom prvenstva biti korektno, ali i da pozdrave mene i da ja znam za određene obveze.

Tijekom listopada Maleš i Širić sastali su se u selu Lećevica.

Uloga Igora Štimca

- Bili smo Širić, Nižetić i ja. Širić je rekao da će do kraja ovoga dijela prvenstva suđenje biti korektno za Hajduk, ali ako želimo pošteno suđenje i u proljetnom dijelu prvenstva, da mu do Božića moram dati 20.000-30.000 eura. Rekao sam mu da ćemo vidjeti. On je odgovorio da će sastanak trajati kratko jer on sve to rješava u roku od nekoliko minuta - ispričao je Maleš.

Maleš je pojasnio da je zbog priča o “prethodnom dugovanju” Hajduka kontaktirao i Igora Štimca. On mu je rekao da, koliko on zna, nema nikavih obveza prema Širiću, a ako Širić tvrdi drugačije neka ga - dovedem njemu.

Maleš je rekao i to da ga je Širić još na sastanku u Krapinskim Toplicama upozorio na RNK Split. - Rekao je da je to jaka ekipa koja ima jaku Upravu te neka čuvamo drugo mjesto u prvenstvu od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:36