PREUZIMANJE POSRNULE TVRTKE

EKSKLUZIVNO: 'DUBIOZE DINE SU VELIKE, BIT ĆE LOMOVA I REZANJA' General Čermak posjetio Krk

Poznato je da pregovaramo o ulasku u Dinu i Dioki, sve će biti poznato već idući tjedan, kaže Čermak
 Davor Žunić/CROPIX

Umirovljeni general i aktivni poduzetnik Ivan Čermak posjetio je jučer prijepodne pogone Dine Petrokemije u Omišlju na otoku Krku te nam potvrdio da ima ozbiljne namjere oko preuzimanja te posrnule tvrtke.

Iako je, prema dojavi, trebao stići u 11 sati, crni Mercedes zagrebačkih oznaka stigao je u 11.36 sati.

Interes od 2011.

- Kao što je poznato, pregovaramo o ulasku u Dioki i Dinu, i to je razlog našeg današnjeg posjeta. Došao sam sa svojim inženjerima razgledati pogone polietilena - rekao nam je 62-godišnji vlasnik Croduxa koji još ne otkriva detalje pregovora. Kazao je da ovaj posjet nije obvezujući te da će konačna odluka biti donesena uskoro.

- Sve će biti poznato već idući tjedan. Razgovaramo s vjerovnicima, dubioze su jako velike. Nažalost, mogu se očekivati rezanja i lomovi - najavio je Ivan Čermak.

Čermakov Crodux bio je zainteresiran za kupnju bivše tvrtke Roberta Ježića još prije dvije godine, a pregovori su sada obnovljeni. U međuvremenu su Dioki i Dina proživjeli nove potrese zbog kojih radnici već mjesecima nisu dobili plaću, a na alarmantno stanje ukazali su prošle srijede prosvjedujući na Markovu trgu. Naime, tročlana turska uprava Dine Petrokemije, koju su imenovali iz turske tvrtke Caliskan, podnijela je nedavno ostavku, a u svojem mandatu proizvodnju nisu pokrenuli, što su najavljivali prilikom ulaska u omišaljske pogone. Turski su investitori povukli pet milijuna eura državnog jamstva za udio u Diokijevoj tvrtki, što je svota koju su uplatili u kolovozu prošle godine, a radnici i sindikalisti optužili su ministra financija Slavka Linića da ih je protjerao. Ministar je, pak, turske investitore proglasio neozbiljnima te najavio mogućnost tužbe za neisplaćene plaće, obaveze prema HEP-u i lokalnoj samoupravi, čime se ukupni iznos penje na oko deset milijuna eura.

Teren pod hipotekom

Caliskan je novac za plaće i pokretanje proizvodnje namjeravao namaknuti prodajom zemljišta za gradnju LNG terminala po cijeni od oko 45 milijuna eura na koliko je teren bio procijenjen. Međutim, Turci su izgubili interes kada su HEP i Plinacro najavili kako zemljište namjeravaju otkupiti po dvostruko nižoj cijeni. Iznos od oko 21 milijun eura, naime, nedovoljan je čak i za pokrivanje potraživanja Hypo banke koja ima hipoteku nad zemljištem. Aktualni većinski vlasnik Diokija i Dine i dalje je posrnuli HDZ-ov tajkun Robert Ježić, bivši bliski prijatelj Ive Sanadera, ali i Slavka Linića.

Radnicima se duguje sedam do devet plaća

Ježić tvrtku ima u vlasništvu od 2004. i u njegovu je mandatu zapala u poslovne probleme koji su počeli 2009. Sanaderovim odlaskom. Proizvodnja je stala još 2011., HEP isporučuje struju samo za održavanje, a račun im je odblokiran u siječnju ove godine. Dugovi Diokija i Dine bankama, dobavljačima i jednim dijelom državi procjenjuju se na više od dvije milijarde kuna. Radnicima se, u prosjeku, duguje od 7 do 9 plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:18