SKRIVANI SPORAZUM

EKSKLUZIVNO: GLAVAŠEV TAJNI PLAN Okuplja veliku desnu koaliciju za ulaz u Europski parlament

Glavaševoj bi stranci u koaliciji pripalo prvo mjesto na listi za Europski parlament, što bi im jamčilo mjesto u Strasbourgu

Glavašev HDSSB osmislio je model kako da ta stranka dobije svog zastupnika u Europskom parlamentu. U najvećoj tajnosti izrađen je dokument nazvan Platforma saveza za Hrvatsku, koji bi u srijedu trebalo predstaviti devet stranaka, predvođenih HDSSB-om. Ulogu čelnog čovjeka Saveza za Hrvatsku preuzeo bi Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore, a Vladimir Šišljagić, čelnik HDSSB-a, bio bi druga osoba te koalicije. Guranje Kujundžića u prvi plan ustupak je HDSSB-a kojim bi se zadovoljila njegova taština, no zato bi Glavaševoj stranci pripalo prvo mjesto na listi za Europski parlament, što bi im, sigurni su, jamčilo zastupničko mjesto u Strasbourgu.

Državotorno okupljanje

U HDSSB-u su, naime, svjesni da sami ne mogu računati na više od tri posto glasova (toliko su dobili na prošlogodišnjim izborima), pa su posljednjih mjeseci intenzivno radili na okupljanju “državotvornih i nacionalno osviještenih političkih stranaka”, kako vide sebe i one koji su im pristupili. Savez bi, uz HDSSB, činili Hrast, Hrvatska zora, Zavjet za Hrvatsku, HSP, Obiteljska stranka, Demokratski centar, Autohtona hrvatska seljačka stranka, Akcija za bolju Hrvatsku te Nezavisna lista Karla Starčevića. Zbrajajući postotke glasova koliko je koja od pojedinih stranaka Saveza dobila na lanjskim izborima za EU parlament, došli su do devet posto. Ako svi ponove taj rezultat, a smatraju da bi mogao biti i bolji jer je u međuvremenu osnovana i Kujundžićeva Hrvatska zora, mjesto u EU parlamentu, uvjereni su, zajamčeno im je.

No, trzavice unutar Saveza počele su i prije nego što će biti službeno predstavljen u srijedu. Pojedine stranke smatraju kako će biti tek puki dekor HDSSB-u koji sebe drži ključnom karikom tog lanca, pa zato smatra da mu pripada pravo prvog mjesta na listi. Nezadovoljstvo potencira činjenica da ostale stranke od Saveza neće imati nikakve koristi jer je jedno mjesto u EU parlamentu maksimum kojemu se mogu nadati.

‘Pridržaj stava’

Zato su u HDSSB-u, ne bi li udobrovoljili ostale, pažljivo radili na Platformi Saveza koja predviđa da svaka članica zadržava svoj program i posebnost, da se odluke donose konsenzusom, “uz mogućnost pridržaja vlastitog stava svake pojedine članice”.

Čast i tajna

Međutim, iako u Platformi stoji kako se “svojom čašću svaka članica obvezuje da će čuvati tajnost i povjerljivost podataka i saznanja”, nezadovoljstvo pojedinih članica već je prekršilo to pravilo. Tekst Platforme i logotipa Saveza u posjedu je Jutarnjeg lista, iako su do javnog predstavljanja u srijedu trebali biti čuvani kao najstroža tajna.

Od otoka i sela do obitelji i lustracije

Platforma u 19 točaka sadrži ključna programska načela Saveza za Hrvatsku. Na prvome je mjestu “očuvanje nacionalnih interesa, hrvatske slobode, neovisnosti, dostojanstva svakog građanina te drugih nacionalnih i iskonskih vrijednosti hrvatskog naroda”. Savez će se, među ostalim, zauzimati za zaustavljanje propadanja sela i otoka, osiguranje vladavine prava, demografsku obnovu i zaštitu obitelji, trajnu zaštitu dostojanstva Domovinskog rata i prava hrvatskih branitelja, racionalizaciju državne uprave, provedbu lustracije, ali će ustrajati i na tužbi za genocid protiv Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:57