OTKRIVAMO NOVE DETALJE

EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST POKAJNIKA 'Vidošević i Peternel nudili su mi 10.000 eura da šutim!'

'Zdenka Peternel rekla mi je: Šef uvijek zna napraviti nešto dobro i pametno'
 Ronald Gorsic / CROPIX

Šef uvijek zna napraviti nešto dobro i pametno - bio je znakovit odgovor dugogodišnje predstojnice ureda Nadana Vidoševića, Zdenke Peternel, na pitanje Igora Premilovca kome ide sav taj novac koji je tada već tri godine prao iz HGK.

Premilovac, koji je prije radio u marketingu, ovako je istražiteljima prepričao razgovor sa Zdenkom Peternel, dugogodišnjom desnom rukom Nadana Vidoševića vođen, prema Premilovčevim riječima, u opuštenoj atmosferi.

SLUČAJ REMORKER Sudac istrage Nadanu Vidoševiću odredio mjesec dana pritvora

Premda neki smatraju kako je marketinški stručnjak Davor Komerički jedina osoba koja je teretila Peternel i Vidoševića, to nije tako. Naime, postoji već čitav niz iskaza, ali i drugih materijalnih dokaza koji izravno terete Zdenku Peternel, a neizravno i svježe uhićenoga Vidoševića. Premilovac, koji je pred istražiteljima razotkrio čitavu priču o tome kako je godinama preko svoje češke tvrtke Remorker International prao novac za niz tvrtki, među kojima i HGK, u svojoj je obrani itekako spomenuo i Vidoševića, premda ga nikad nije osobno upoznao.

Susret s Komeričkim

Nakon rada u marketinškoj agenciji Unex, Premilovac je zajedno sa suprugom 2006. odlučio početi samostalni biznis kao organizator evenata. Za pomoć se obratio svojem dugogodišnjem znancu Davoru Komeričkom.

- Dadu sam poznavao od kraja devedesetih, a znam da je za HGK radio od 1997. - rekao je Premilovac.

Komeričkoga je zamolio da ga angažira kao podizvođača na svojim poslovima organizacije raznih događaja, i to najčešće kao stručnjaka za rasvjetu, no sudbina će ih obojicu odvesti u drugom smjeru. Komerički ga je 2007. pitao je li voljan izvući neku lovu iz HGK, odnosno da na osnovi “šatro” marketinških poslova s Komorom prima novac na svoje tvrtke, a da zatim novac podiže s računa i vraća ga “na ruke”. Premilovac je pristao, a ubrzo je upoznao i Zdenku Peternel.

Sva vrata otvorena

Premda je novac uvijek predavao Komeričkom, a ne njoj osobno, shvatio je da je ona zapravo angažirala Komeričkoga. Kada je dolazio u računovostvo HGK, sva vrata bila su mu otvorena.

Dolazio bi osobno šefici računovodstva, također uhićenoj Josipi Mladinov, a kada nje ne bi bilo, njezinoj zamjenici Jasni Mikić te im donosio račune za fiktivne usluge.

BIO JE ŠEF ZLOČINAČKE GRUPE? Danas će pretražiti i ostale kuće i stanove Vidoševićeve obitelji

Nikad se nisu trudili za te usluge dostaviti prateću dokumentaciju, poput putnih naloga i slično. Premilovac bi donosio novac Komeričkom i ispostavljao račune Komori ne pitajući ništa - za sebe bi zadržavao proviziju od 10 posto, a kako iznosi koje je “prao” nisu bili mali, i njemu se isplatilo. Međutim, jednom je morao pitati, pa je jednom u opuštenoj atmosferi pitao Peternel kuda ide sva ta lova.

“Šef uvijek zna napraviti nešto dobro i pametno”, odgovorila mu je.

Mudrome dosta.

No prve naznake da idila neće trajati vječno pojavile su se početkom 2011., kada je u HGK najavljeno da dolazi Državna revizija.

Tada je Premilovca nazvala Peternel i rekla mu da hitno moraju srediti papire budući da on godinama nije davao nikakvu dokumentaciju za svoje fiktivne poslove. U to vrijeme dakle sve do lipnja 2011. on je sa Zdenkom Peternel učestalo komunicirao te su zajedno proizvodili antidatiranu dokumentaciju kako bi se pokrile rupe u papirima.

Stižu i porezni inspektori

“Ona mi je davala konkretne upute što da napravim, kakve priloge za fakture jer su ti isti materijali morali biti i u HGK i u mojim firmama. Sve smo to napravili osim fotografskog dokaznoga metrijala jer se to nije moglo retroaktivno krivotvoriti”, ispričao je Premilovac.

No nesreća nikada ne dolazi sama pa se Porezna uprava upravo u to vrijeme počela interesirati i za Premilovčeve tvrtke, u poslovanju kojih naravno ništa nije štimalo. To mu je, kaže, bio znak da brod počinje tonuti s puno strana.

Nakon što su završili proizvodnu dokumentaciju, iz HGK su ga potpuno odsjekli i nisu mu se više javljali.

Krajem lipnja 2007. ispričao je sve svojemu prijatelju Draganu Kovaču koji mu je rekao da će osobno otići kod Nadana i riješiti stvar.

A na kraju dolazi Uskok

No dogodilo se suprotno. Dva dana kasnije nazvao ga je Komerički i rekao da su obojica dobili nogu i da će ubro njega, “Premilovca” rješavati netko drugi. Samo par sati kasnije nazvao ga je nepoznati muškarac i rekao da se moraju sastati i da Premilovac zna o čemu se radi. Pretpostavljajući da to ima veze s Nadanom Vidoševićem, Premilovac se s muškarcem sastao u Gradskoj kavani iste večeri, a tijekom 20-minutnog razgovora muškarac se nije predstavljao. “Ponudio mi je 10.000 eura da se sve riješi, rekavši da je to novac za odvjetnike koji bi branili tvrtke preko kojih se prao novac. Par puta je spomenuo frazu ‘šef sve zna, ne brini se’, ali nije spominjao imena, no ja sam zaključio da govori o Vidoševiću. Rekao sam mu da taj novac ništa ne pokriva i da je to uvredljivo.”

Krajem prošle godine, kada se Porezna uprava već dobrano okomila na Premilovčeve tvrtke, Premilovac je ponovno pokušao kontaktirati i Vidoševića i Peternel. Slao im je pisma kako je situacija nepovoljna.

“U obostranom interesu nam je da što prije dogovorimo rješavanje zajedničkih problema... Ne shvaćate ozbiljnost situacije...” pisao je Premilovac, no njegova pisma koja je potpisivao “šifra: Sjever, dan Podmornica”, po imenu svojih firmi, ostala su bez odgovora.

Onda je došao USKOK...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:07