NOVI DETALJI SKANDALA

EKSKLUZIVNO Jutarnji u Dajli: Porečko-pulska biskupija dio samostana prodala je još 1999.

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Od Ministarstva pravosuđa kojemu smo uputili pitanje tko je, na osnovi čega i s kojim obrazloženjem potpisao odluku da se benediktinski samostan Dajla i 600 hektara samostanskog zemljišta koji su bili u rukama države 1999. daju u vlasništvo župi Dajla u sastavu Biskupije porečko-pulske, nismo dobili odgovor.

Ivan Vekić

Iz Ministarstva su nam tek šturo odgovorili da i oni još prikupljaju podatke o tome. Ništa pričljivije nije bilo ni Državno odvjetništvo , koje namjerava poništiti odluku o dodjeli samostana i pripadajuće zemlje župi Dajla te spasiti stvar povratom samostanskih nekretnina u državno vlasništvo.

Međutim, ni povrat samostanskih nekretnina u državno vlasništvo neće biti jednostavan jer su nakon 1999. dijelovi samostanskog zemljišta rasprodavani. Tako je dio samostanskih parcela prodan poduzetniku Ivanu Vekiću, javnosti poznatijem kao takmacu za kupnju Slobodne Dalmacije početkom devedesetih, koji je u Italiji uspio kao industrijalac, a u Istri uzgaja masline, potom tvrtki Golf-Istra d.o.o za izgradnju terena za golf, Gradu Poreču i, što je posebno zanimljivo, poduzeće Benedikt d.o.o. Svi navedeni se pojavljuju kao stranke u sudskoj parnici koju su benediktinci iz Praglije pred općinskim sudom u Bujama pokrenuli u lipnju 2006.

Ostatak članka pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:44