ŠTO JE REKAO AUSTRIJSKIM ISTRAŽITELJIMA

EKSKLUZIVNO Kako je Sanader zaradio svoj prvi milijun: Sve je krenulo kad sam kod oca Emila Tedeschija zaradio 500.000 DEM

Plasirao je, kaže, više od 10 milijuna ženskih čarapa u tadašnji SSSR. A i druge robe kao što su termometri...
Zagreb, 210312.Na zagrebackom Zupanijskom sudu nastavljeno je pripremno rociste u slucaju Fimi media na kojemu bi se trebalo odluciti o datumu pocetka sudjenja za najvecu hrvatsku korupcijsku aferu.Na slici bivsi hrvatski premjer Ivo Sanader. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Vjeroučitelj, novinar, izvjestitelj s Olimpijskih igara, fotoagent, građevinar, posrednik, tržišni konzultant, trgovac koji je na tržište Sovjetskog saveza plasirao ženske čarape, kožne proizvode, autodijelove i drugo. Sve je to bio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prije nego što se aktivno uključio u politiku. Na tim je poslovima zaradio u Austriji najmanje tri do četiri milijuna njemačkih maraka u periodu od 1980. do početka 90-ih godina. Barem je Sanader tako tvrdio austrijskim istražiteljima početkom prošle godine, kada je bio u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, navodeći da je dio te zarade pripadao i njegovu puncu Ivi Šariću.

Detalji o zaradama

Radi se o ispitivanju u zatvoru u Salzburgu početkom veljače prošle godine, koje je trajalo pet i pol sati s tri kraće pauze. Tužiteljima iz austrijskog antikorupcijskog ureda koji su ga ispitivali zbog sumnji u pranje novca vezano za račune s ukupno oko 1,2 milijuna eura na njegovo i ime njegova punca u Austriji, Sanader nije rekao iznos cjelokupne zarade, već je vrlo detaljno govorio o svojim poslovnim poduhvatima i pojedinačnim zaradama, iznijevši niz dosad nepoznatih detalja.

Sanader je austrijskim istražiteljima rekao kako je u Innsbrucku uz studij romanistike i komparativne književnosti paralelno studirao i ekonomiju, koju nije završio. Za vrijeme studija, rekao je, imao je posao vjeroučitelja, a već 1976. godine bio je akreditiran za zimsku Olimpijadu u Innsbrucku.

Uz svoj novinarski i urednički angažman istaknuo je suradnju s agencijom Meyer Press.

Posao s fotografijama

Iz tog razdoblja Sanadera se, među ostalim, pamti po fotografijama golih djevojaka koje je u ime spomenute agencije prodavao Startu. Iako mnogi tvrde da Sanader na tim poslovima nije mogao previše zaraditi, on je austrijskim istražiteljima rekao kako je u 10 godina suradnje s Meyer Pressom zaradio puno novca. Stotine tisuća maraka. Objasnio je kako šef agencije nije baš vjerovao u njegovu ideju o plasmanu materijala u tadašnju Jugoslaviju i druge zemlje Istočnog bloka te je pristao da Sanader dobije 50 posto zarade s tog tržišta.

- U tvrtki WAPAGG imao sam plaću 70.000 šilinga mjesečno i službeni automobil na raspolaganju - izjavio je Sanader istražiteljima govoreći o tvrtki osnovanoj 1986. godine u kojoj je imao 20 posto udjela. WAPAGG, u kojem je glavnu riječ vodio Michael Passer, kasnije upleten u niz skandala, formalno je ugašen 2001. godine. No, i sam Sanader govori o poslovanju te tvrtke do 1990. godine, iako više ne postoje konkretni podaci o njezinu poslovanju.

Podjela zarade

- Krajem 80-ih radio sam i za poduzeće braće Tedeschi, Felicea i Svetozara, u Trstu. Bili su to ljudi bliski komunističkom režimu, koji su imali dobre kontakte u Moskvi - ispričao je Sanader, navodeći da je za njih radio kao posrednik i savjetnik, zajedno sa svojim puncem Ivom Šarićem, koji mu je pomagao u ostvarenju početnih kontakata, ali i u realizaciji pojedinih poslovnih zadaća. Prisjetio se kako je za oca sadašnjeg vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija plasirao više od 10 milijuna ženskih čarapa u tadašnji SSSR te druge robe kao što su termometri ili kožni proizvodi.

- Zarada mi je isplaćivana za svaki pojedini posao. Ukupno se radilo o...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:21