SAMO ZA JUTARNJI

EKSKLUZIVNO: KARAMARKO NAKON 11 MJESECI ŠUTNJE 'Bio sam u pravu. Sada je jasno da sam u slučaju MOL htio zaštititi RH od znatne materijalne štete'

 Ivan Posavec

Nisam se vratio u aktivnu politiku, ali nikad ne reci nikad - kaže mi Tomislav Karamarko dok razgovaramo o njegovu Institutu za sigurnost i prosperitet Hrvatske koji je osnovao prije desetak dana. Prvi je to Karamarkov intervju nakon što je u lipnju prošle godine podnio ostavku najprije na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a potom i na funkciju predsjednika HDZ-a.

Od tada gotovo i nije imao istupa u javnosti. Rijetko ga se moglo vidjeti na nekim javnim događajima. Na stranačkim obljetnicama još manje. U središnjici HDZ-a, otkako ju je napustio prije jedanaest mjeseci, Karamarko se nikada nije pojavio, iako je, reći će, u kontaktu s “mnogim prijateljima iz stranke”. U proteklih godinu dana uglavnom se posvetio obitelji, iako je u svojim povremenim objavama na Facebook stranici dao naslutiti da radi na novim projektima i da se ipak nije sasvim odmakao od političkih zbivanja.

- Želim i dalje biti koristan svojoj zemlji. Zato sam se angažirao oko Instituta – kaže Karamarko koji niti u jednoj od svojih Facebook objava proteklih mjeseci nije komentirao stranku kojoj je bio na čelu i čiji je član još uvijek. No, u intervjuu se, ipak, osim o planovima za Institut, osvrnuo i na neke ključne političke događaje, uključujući preslagivanje nove većine koju je najavio njegov nasljednik na čelu HDZ-a Andrej Plenković, te poteze bivšeg ministra kulture iz njegove Vlade Zlatka Hasanbegovića. Razgovarali smo u srijedu navečer, uoči još jednog Karamarkova puta u inozemstvo.

Nedavno ste osnovali Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske, a informacije o tome objavili ste na svojoj službenoj Facebook stranici. Možete li nam reći nešto više o tom Institutu?

- Iako u proteklih 11 mjeseci nisam aktivno sudjelovao u političkom životu Hrvatske, nisam se distancirao od problema koji opterećuju našu zemlju i njezine građane. Jedan od načina da i dalje budem angažiran i koristan svojoj zemlji je djelovanje kroz formu think tanka ili, kako smo ga mi nazvali, instituta. Postojanje takvih ustanova u svijetu je uobičajena praksa. U takvim institucijama, neopterećeni stranačkim podjelama i interesima, slobodni od bilo kakvih kompromisa koji vrlo često opterećuju i čak onemogućuju normalan rad vlada, vrhunski stručnjaci nude najbolje rješenje za pojedini problem.

Najavili ste da će Institut okupiti domaće i inozemne stručnjake koji bi se trebali baviti pronalaskom odgovora na ključna pitanja važna za budućnost Hrvatske. Tko se od stručnjaka dosad pridružio vašem Institutu i što su, po vama, danas najveći problemi u Hrvatskoj?

- U ovom trenutku mogu samo reći da se okupio određeni broj eminentnih stručnjaka koji su iznimno cijenjeni u svojoj struci.

Najveći problem s kojim se danas suočava naša zemlja je smanjenje broja stanovnika, što je prouzročeno niskim natalitetom, ali i odljevom stanovništva jer čitave mlade obitelji odlaze iz Hrvatske. Uvozimo svašta na svoju štetu, a izvozimo mlade ljude koji su budućnost Hrvatske. Posebno opasno je nestajanje poljoprivredne proizvodnje i izumiranje sela. Hrvatska nema budućnosti bez snažnog sela. Primjerice, od 2008. do 2015. godine proizvodnja hrane se kod nas smanjila za 27 posto, dok je u EU u prosjeku rasla 7 posto. Imamo veliki deficit od 6,4 milijarde kuna, dakle, u tom iznosu više potrošimo nego proizvedemo hrane. Nekontrolirani uvoz hrane upitne kvalitete i često dampiranje cijena gase domaću proizvodnju. Učestali su i primjeri nepoštene trgovačke prakse, gdje su poljoprivredni proizvođači u podređenom položaju u odnosu na velike prekupce. Također, sustav potpore proizvođačima je neučinkovit. Moramo to promijeniti.

Druga bitna tema je, naravno, naša sigurnost. Živimo na prostorima koji su prepuni napetosti u vremenu kada se mijenja svjetski poredak. Naš primarni zadatak je zaštititi svoju zemlju i njezine interese. Osim toga, sigurnost i gospodarstvo su neodvojivo vezani. Bez jakoga gospodarstva, nema sigurne zemlje, a bez sigurne zemlje, nema jakoga gospodarstva.

Poseban problem je kako iznaći rješenja i kako sagraditi prometnu infrastrukturu da bi naš zemljopisni položaj bio optimalno iskorišten i kapitaliziran kroz prihode i otvaranje radnih mjesta u tom segmentu.

tomislav karamarko zagreb 24072017 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

Za nepuni mjesec bit će godina dana otkako ste napustili politiku, odnosno, dali ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, a prethodno i na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Čime ste se još, osim Instituta, bavili u ovih godinu dana? Prema objavama na Facebooku, dosta ste putovali...

- Moram iskreno reći da mi je ovo vrijeme koristilo jer sam se udaljio od posla kojim sam se bavio. I mogu vam reći da mi je ta vremenska distanca dala objektivniji i potpuniji uvid u sve što se dogodilo. To vrijeme sam iskoristio i za putovanja o kojima govorite, koja su doista bila korisna i poticaj za ideju o osnivanju Instituta.

Kako danas gledate na događaje od prije godinu dana, rušenje Vlade, odnos s Mostom, pokušaj preslagivanja, ostavke... Biste li sada nešto drugačije napravili? Jeste li tada pogriješili?

- Ne mislim da sam pogriješio, možda bih jedino uskratio povjerenje nekim ljudima. Vrijeme je, kao i uvijek, najbolji tumač svih događaja. Tako je i protekla godina pokazala ispravnost mojih stavova i odluka kojima sam samo štitio nacionalne interese. Primjerice, predlaganje obostranog povlačenja iz arbitražnih postupaka kao jednom od mogućih rješenja spornih odnosa s MOL-om zbog kojeg je iskonstruirana teza o sukobu interesa, a pokazalo se da sam htio zaštititi Hrvatsku od znatne materijalne štete.

Možete li usporediti tadašnju situaciju sa situacijom u kojoj se danas nalazi HDZ i novi šef Andrej Plenković. I on najavljuje preslagivanje i tvrdi da ima većinu, ponovno se spominju novi izbori. Jesu li, po vama, te dvije situacije slične kao što neki tvrde?

- Iako se nekima može činiti da gledaju reprizu, kontekst je potpuno drugačiji. Iz vlastitog iskustva, vođenje najveće i povijesno najznačajnije hrvatske stranke je težak zadatak i kada pobjeđujete na izborima i ostvarujete napredak u Vladi.

Kako mislite da će se rasplesti situacija, hoće li Plenković uspjeti presložiti većinu ili idemo na nove izbore?

- Doista se nadam da će Vlada uspjeti, jer ljudi žele rješenje problema i pozitivan korak naprijed. Bez obzira na to što će se dogoditi za nekoliko tjedana, moramo se usredotočiti na zajedništvo i uložiti energiju u mukotrpan rad pred nama. Budućnost naše zemlje je najvažnija. Kao što sam napomenuo, otvaranje radnih mjesta, jačanje gospodarstva, zajamčena demokracija naše su prve zadaće.

Što mislite o ponašanju i odnosu Mosta prema HDZ-u, vidite li promjene kod njih u odnosu na vrijeme kad su s vama bili u koaliciji?

- I na ovo pitanje odgovorila je protekla godina, a to je da politika zahtjeva odgovorne i iskrene ljude u borbi za dobrobit zemlje. Demagogija i dociranje nauštrb stvarne brige o interesima zemlje nikad nisu bili most u bolju budućnost.

I dalje ste član HDZ-a, dobivate li iz stranke pozive na neke stranačke obljetnice i druge važne događaje?

- Ne.

Kontaktirate li i viđate li se s nekadašnjim bliskim suradnicima u HDZ-u i s kim?

- Član sam HDZ-a od osnutka i najranijih dana hrvatske neovisnosti. Stoga ne treba čuditi što održavam prijateljstva koja sam gradio desetljećima u politici i HDZ-u. Dakle, i dalje sam u kontaktu sa svojim prijateljima.

Kako komentirate rezultat HDZ-ova kandidata Drage Prgometa u Zagrebu, posebno u odnosu na rezultat koji je na izborima ostvarila Bruna Esih?

- Jasno je kako je riječ o lošem rezultatu općenito i lošem rezultatu, naravno, u odnosu na Brunu Esih.

Bilo je puno priča, posebno u kampanji, kako vi vučete glavne konce oko kandidature Esih i Zlatka Hasanbegovića?

- Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović su odgovorne i politički profilirane osobe i to što u velikoj mjeri dijelimo političke stavove ne znači da upravljam njima.

Što mislite o odlasku Hasanbegovića iz HDZ-a?

- Zlatko Hasanbegović je čovjek besprijekorne profesionalnosti, vrijednosti i integriteta. Veliki je domoljub, odan prijatelj i mislim da mu je mjesto u HDZ-u.

Esih i Hasanbegović su najavili širenje svoje političke opcije na cijelu Hrvatsku, vidite li mogućnost političke suradnje s njima?

- U ovom trenutku nisam aktivan u politici, nego sam posvećen stvaranju Instituta. Kao član Hrvatske demokratske zajednice, u Institutu mogu surađivati sa svima koji se zauzimaju za suverenu, sigurnu i prosperitetnu Hrvatsku koja se temelji na vrijednostima Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:55