SVJEDOČENJE ŠEFICE HDZ-A

EKSKLUZIVNO Kosor u USKOK-u: HDZ je imao dovoljno novca, nije bilo potrebe da se ilegalno financira

Zabilježite da sam ja pokrenula borbu protiv korupcije i pomogla istrage HAC-a i HEP-a
Zagreb, 230710.Sjednica Povjerenstva za pracenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije kojom je predsjedavala predsjednica Vlade Jadranka Kosor.Na slici: Jadranka Kosor i Mladen Bajic.Foto: Bernard Covic / Cropix
 Bernard Čović / CROPIX

Petak je, 11. studeni. Kao premijerka, Jadranka Kosor dnevni raspored počinje podjelom ključeva hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Paviljonu 10 Zagrebačkog velesajma. Ali, u planer je unesen još jedan događaj - kao predsjednica HDZ-a u 19 sati mora u Gajevu 30 u USKOK. Pozvana je svjedočiti o financiranju stranke kojoj je na čelu otkad je ostavku podnio Ivo Sanader.

Jadranka Kosor dolazi ulazi u USKOK nešto prije 19 sati. Čeka ju Tamara Laptoš, tužiteljica koja zastupa optužbu protiv Ive Sanadera. Premijerka sjeda nasuprot nje.

Sanaderov iskaz USKOK-u procurio na internet: Nikad ne bih uzeo novac od Barišića

- Od 2000. do 2009. godine od kada sam u Predsjedništvu stranke na tom i drugim stranačkim tijelima nikad se nije raspravaljalo o financiranju stranke - ključna je rečenica kojom Jadranka Kosor pobija tvrdnje Ive Sanadera, bivšeg stranačkog šefa da je to i druga kolektivna tijela suodgovorno odlučivalo o načinu financiranja HDZ-a.

Predsjednica pojašnjava tužiteljici kako je HDZ stranka koja se financirala iz tri izvora - iz državnog proračuna, donacija i to isključivo prikupljenih iz legalnih izvora, i od stranačke članarine.

Ona smatra kako su ti izvori bili dovoljni za financiranje svih stranačkih aktivnosti i da nije bilo ikakvih potreba da se novac prikuplja na neke druge načine, a posebno ne iz ilegalnih izvora.

Jadranka Kosor ima potrebu istaknuti kako je ona dolaskom na čelo HDZ-a uvela praksu da se na Predsjedništvu stranke raspravlja o završnom računu i da se u završnom računu za 2010. godinu pojavio “višak” od 10 milijuna. Kosor tvrdi kako za vrijeme mandata Ive Sanadera kao predsjednika ni u jednom trenutku nije posumnjala da se sredstva prikupljaju na nelegalan način.

Što se tiče financiranja izbornih kampanja, ustvrdila je Jadranka Kosor, za to su bili zaduženi ljudi koji su vodili kampanje.

A to je, podsjećamo, bio Ratko Maček, bivši glasnogovornik stranke i Vlade, koji je također jedan od osumjičenih za “crne fondove” HDZ-a u kojima je završilo 30-ak milijuna. U svom svjedočenju USKOK-ovoj tužiteljici koja je ispitivala i Ivu Sanadera i Mladena Barišića, Jadranka Kosor nije mogla ne osvrnuti se na dio iskaza Mladena Barišića o događaju u Sanaderovu kabinetu na dan njegove ostavke 2. srpnja 2009. kada je, navodno, djelovala preplašeno.

(...)

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 20:50