UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST

EKSKLUZIVNO: OBAVJEŠTAJNI SKANDAL Na WikiLeaksu procurile informacije o funkcioniranju SOA-e, provaljeni planovi i imena sedam agenata!

Jutarnji list upoznat je sa zakljčcima obavještajne analize koja govori o skandaloznom razotkrivanju identiteta djelatnika SOA-e menadžerima stranih tvrtki kao i o curenju podataka od vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost. Posebnu težinu ima činjenica da su se tako krupni propusti događali tijekom vrlo osjetljivog posla - pokušaja dobave sustava za nadzor suvremene elektronske komunikacije građana putem WhatsAppa, Vibera i Skypea.

Spomenuta obavještajna analiza napravljena je temeljem e-mail korespodencije talijanske kompanije Hacking Team koju je 8. lipnja objavio WikiLeaks.

Klijenti Hacking Teama sa sjedištem u Milanu razne su obavještajne službe, a špijunski softver i opremu pokušali su prodati našim obavještajcima preko hrvatske kompanije Alfatec Group, koja inače nudi proizvode i usluge iz područja informacijske sigurnosti i komunikacija. Iz korespondencije je vidljivo kako hrvatski Alfatec ima ambicije plasirati špijunski softver i drugim obavještajnim institucijama u regiji, primjerice, onima u Crnoj Gori i Makedoniji.

Veliki propust

Glavni pregovarači za nabavu tog softvera u Hrvatskoj bili su djelatnici Sigurnosne obavještajne agencije, koji su tijekom 2013. i 2014. godine odlazili na više prezentacija softvera u inozemstvo te išli na sastanke u sjedište tvrtke u Milano. Osim što korespondencija pokazuje kakve su trenutne planirane operativne i tehnološke sposobnosti obavještajne zajednice, u mailovima su otkrivena imena sedmorice agenata Sigurnosno obavještajne agencije, što je strogo povjerljiv podatak u svakoj državi. Osim toga, u mailovima su objavljeni podaci o kretanju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, njegovim susretima, načinu na koji funkcionira hrvatski obavještajni sustav.

Bez obzira na osjetljivost objavljenih podataka, nakon njihove objave, prema našim informacijama, nije pokrenuta nikakva istraga. Iako je sama informacija o namjeri SOA-e da nabavi softver već otprije poznata, u javnost tek sada izlaze dosad nepoznati emailovi s nizom osjetljivih i strogo povjerljivih informacija.

- Riječ je o velikom sigurnosnom propustu koji nije sankcionirala ni SOA ni Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost - tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista blizak obavještajnoj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:46