KADROVSKA KRIŽALJKA IZVRŠNE VLASTI

EKSKLUZIVNO Orešković će u Vladi imati jednog zamjenika i četiri potpredsjednika. Evo tko bi trebali biti ti ljudi...

 EPH

- U izvršnu vlast neće nitko iz saborskih klupa osim Bože Petrova i Ivana Lovrinovića - poručuje glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, dodajući da će za funkcije ministara Most ponuditi sasvim nove ljude te da će izabrani saborski zastupnici ostati u klupama na Markovu trgu.

S tim će zahtjevom vjerojatno danas izaći pred HDZ-ovce s kojima bi trebali nastaviti razgovore o sastavljanju Vlade. Čelniku Mosta Boži Petrovu, poznato je, trebala bi pripasti funkcija potpredsjednika u Vladi. Neslužbeno doznajemo da će Most istu funkciju tražiti i za Ivana Lovrinovića, kojeg se donedavno spominjalo kao pretendenta na poziciju guvernera HNB-a, ali kako je to trenutno odbačeno kao mogućnost jer Borisu Vujčiću mandat traje još dvije godine, Lovrinović se počeo spominjati kao navodni kandidat za potpredsjednika Vlade.

No, zanimljivo je da se u pregovorima uopće našao HNB, koji je po zakonu neovisna institucija. Intrigantan je i navodni zahtjev Mosta koji želi i kontrolu u SOA-i, u kojoj se imenovanja provode uz supotpis Vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Osim što, dakle, neslužbeno doznajemo da Most traži dva potpredsjednička mjesta koja bi vjerojatno trebala pripasti Boži Petrovu (za društvene djelatnosti) i Ivanu Lovrinoviću (za gospodarstvo), mjesto potpredsjednika bez portfelja trebao bi dobiti Branko Hrg, čelnik HSS-a, koji je koalicijski partner HDZ-a. Tomislav Karamarko bi trebao preuzeti funkciju zamjenika premijera, a vjerojatno i potpredsjednika za domovinsku sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:46