NEMA RUŠENJA ZKP-A

EKSKLUZIVNO Otkrivamo odluku Ustavnog suda: Postupci protiv Ive Sanadera NEĆE PASTI

Izmijenit će se samo manje bitne odredbe bez utjecaja na postupke koji se vode
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Velika bura digla se u hrvatskoj javnosti, a i šire, zbog informacija da bi Ustavni sud mogao “srušiti” novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP). Međutim, sve neslužbene informacije koje proteklih dana i tjedana dolaze bilo iz Ustavnog suda bilo iz Ministarstva pravosuđa, koje je osnovalo radnu skupinu za izmjene i dopune ZKP-a, govore u prilog tome da se radi samo o teoretskoj mogućnosti.

Sporne odredbe

Prema tim izvorima, mogućnost proglašavanja novog ZKP-a neustavnim već je odavno skinuto s točke dnevnog reda, kao i ocjene moguće protuustavnosti ključnih odredbi tog zakona, koje bi se značajnije mogle odraziti na aktualne predmete, mahom velike korupcijske afere .

Kako neslužbeno doznajemo, Ustavni sud razmatrao je stotinjak navodno spornih odredbi novog ZKP-a, između ostaloga i ustavnost same državnoodvjetničke istrage, koja je kralježnica novog ZKP-a.

Međutim, i po tom i u gotovo svim drugim ključnim pitanjima zauzet je stav da nema protuustavnosti. Čini se da bi odluka Ustavnog suda mogla ići prema tek nekoliko bitnih i nizu manjih, korektivnih izmjena ZKP-a. Prema neslužbenim informacijama, radi se o ukupno 50-ak izmjena, među kojima je jedna od značajnijih uvođenje mogućnosti žalbe osumnjičenika na nalog o provođenju istrage državnog odvjetnika. Dakle, istraga više ne bi mogla početi samo na temelju odluke nadležnog tužiteljstva, već bi sudac istrage trebao potvrditi da postoje osnove sumnje u počinjenje nekog kaznenog djela.

Kontrola suda

Može se očekivati da će branitelji pojedinih okrivljenika u aktualnim procesima igrati na ovu kartu i pokušati rušiti pojedine predmete. No, u svim velikim aktualnim predmetima, nalozi tužiteljstva u kasnijoj su fazi prolazili kontrolu suda, počevši od istražnih ročišta u povodu određivanja istražnog zatvora.

Ostale izmjene još bi se manje mogle odraziti na aktualne postupke.

DESET NAJVAŽNIJIH IZMJENA ZKP-A PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:52