MALVERZACIJE TEŠKE 10,6 MILIJUNA KUNA

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Pet točaka za koje USKOK tereti sisačku županicu Merzel

Nakon dramatičnog privođenja, županica je pod sumnjom za pet slučajeva financijskih malverzacija
 Goran Mehkek/Cropix

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel nakon ispitivanja u USKOK-u odvedena je jučer navečer natrag na Oranice pritvorskome nadzorniku te će s još dvoje osumnjičenika - Silvijem Kobešćakom, vlasnikom tvrtke IGM Turopolje i predsjednikom Nadzornog odbora tvrtke Ceste Sisak, i Bernardom Popecom, vlasnikom tvrtke Lav Auto Popec, danas biti prepraćena na zagrebački Županijski sud, gdje će se odlučivati o prijedlogu USKOK-a da ih se na mjesec dana pritvori u Remetincu.

UHIĆENA MARINA LOVRIĆ MERZEL! Policija čak šest sati pretraživala kuću sisačke županice

Najnovijim proširenjem istrage, USKOK tereti Merzel da je raznim zloporabama od 2009. do 2014. županijski proračun oštetila za ukupno 10,6 milijuna kuna. Marina Merzel do sada je bila pod istragom USKOK-a zbog sumnji da je na račun Županije plaćala organizaciju privatnih tuluma u objektu Hrvatskih šuma u šumi Brezovica, u ukupnom iznosu od 180.000 kuna.

Paralelne istrage

No, te najnovije optužbe protiv županice mnogo su ozbiljnije i razlog su zašto je Državno odvjetništvo procijenilo da će ovaj put put Merzel biti potrebno pritvoriti.

FOTOGALERIJA: Marinu Lovrić Merzel odvode iz USKOK-a

Paralelno je USKOK istraživao nekoliko slučajeva, a najnovije proširenje istrage protiv nje zapravo je rezultat svega toga. Županica je konkretno osumnjičena za pet izoliranih slučajeva koji variraju od optužbi za političku korupciju tešku više milijuna kuna, do trošenja na hranu i piće u iznosu od po nekoliko desetaka tisuća kuna. Najteže optužbe podudaraju se s tvrdnjama koje je iznijela Jasmina Jovev, da je Marina Merzel osnivanjem posebnih savjeta županice i plaćanjem svojih savjetnika, koji su istodobno bili i članovi Županijske skupštine, u stvari podmićivala zastupnike kako bi u Skupštini imala konsenzus.

Trag u reviziji

Državna revizija u svojem izvještaju o poslovanju utvrdila je da je iz županijskog proračuna samo tijekom 2012. za naknade 14 članova županičinih savjeta izdvojeno 1,453.000 kuna. U četverogodišnjem mandatu, od 2009. do 2013., istražila je policija, isplaćeno im je šest milijuna kuna. Riječ je o savjetnicima iz nekoliko političkih stranaka - SDP, HSP, DSU, DC, SDSS, SPH - koji su za svoje usluge mjesečno dobivali neto naknadu od 5.000 kuna. Međutim, analizom onoga što su članovi savjeta obavljali, pokazalo se da se zapravo radilo o poslovima koje bi oni i inače obavljali kao članovi Skupštine.

PAD NEDODIRLJIVE ŽUPANICE Političarka koja je imala sve: novac, ugled, moć i vlast

Također, sumnja se da su se naknadno, a kako bi se prikrilo da savjetnici obavljaju fiktivni posao, sastavljala izvješća o radu savjeta. Policija tereti županicu Marinu Merzel i za kupnju zgrade Hitne pomoći od Bernarda Popeca, vlasnika autokuće Lav Auto Popec. Riječ je u slučaju iz 2012., kada je Županija tražila zgradu u koju bi bila smještena Hitna pomoć. Objekt je na kraju kupljen od Popeca, a zgradu od 1.100 kvadrata i 900 metara zemljišta Županija je platila 9,8 milijuna kuna.

Zgrada Hitne pomoći

Iako su neki drugi ponuđači nudili sličan prostor po mnogo povoljnijoj cijeni, Marina Merzel je, obrazlažući to hitnošću, odlučila da se zgrada kupi od Popeca. Prema zaključcima USKOK-ove istrage, zgrada je navodno plaćena 4,2 milijuna kuna više od realne cijene, čime se inkriminirana šteta za Županiju za ta dva događaja penje na 10,2 milijuna kuna. USKOK je Marinu Merzel osumnjičio i za slučaj Ceste Sisak, tj. da je preko tvrtke IGM Turopolje vlasnik većinskog udjela u poduzeću Ceste Sisak navodno postao velikogorički tajkun, nedavno također uhićen, Željko Žužić.

Za tu točku USKOK tereti i vlasnika IGM Turopolja, Silvija Kobešćaka. Prema optužbama, Merzel je, trudeći se osigurati Kobešćaku, dakle i Žužiću, vlasništvo nad 57,33 posto udjela u Cestama Sisak, napravila štetu Županiji od 200.000 kuna. Naime, Županija je raspisala natječaj za prodaju navedenih 57 posto, no pravo prvokupa imali su ostali mali dioničari. Jedan od njih, Elektrocentar Petek, vlasništvo Kreše Peteka, odlučio se javiti na natječaj te je Županijska skupština prihvatila njegovu ponudu, a Petek je uplatio kaparu od milijun kuna.

Plaćanje karticama

No, Marina Merzel navodno je odlučila da tvrtka mora ići Kobešćaku koji će je, kako će se kasnije otkriti, kupiti najvjerojatnije novcem Željka Žužića, te je raskinula dogovor s Petekom. Petek je ubrzo tužio Županiju pa mu je zbog nanesene štete Marina Merzel nagodbom isplatila 200.000 kuna. Preostale dvije inkriminacije odnose se na nenamjensko trošenje novca s kreditne kartice Županije za osobne potrebe: u tri godine s American Expressa Županije ispeglala je 136.000 kuna. Uz to, proširena je i istraga o raznim domjencima te je otkriveno kako je županica novcem Županije plaćala hranu i piće u nizu ugostiteljskih objekata i potrošila oko 35.000 kuna.

Sporni slučajevi za USKOK

1. Plaćala je tzv. županijske savjetnike novcem iz proračuna samo kako bi oni glasali za nju u skupštini. Šteta: 6 milijuna kuna

2. Objekt za zgradu prve pomoći kupila je 2012. od Bernarda Popeca za puno veću cijenu nego što zgrada vrijedi. Šteta: 4,2 milijuna kuna

3. Protuzakonito raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak. Zbog toga je Županija morala platiti odštetu. Šteta: 200.000 kuna

4. Županijskom službenom karticom American Express plaćala je sve osobne troškove. Na to je potrošila ukupno: 136.000 kuna

5. Troškove hrane i pića za osobne potrebe po raznim ugostiteljskim objektima podmirivala novcem Županije. Šteta: 35.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:55