NAJVEĆA TRANSAKCIJA

EKSKLUZIVNO Plan težak dvije milijarde kuna: Ivica Todorić prodaje LEDO. Kupuje ga Podravka?

Za Ledo je navodno zainteresiran i britansko-nizozemski prehrambeni div Unilever
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Neslužbeni izvor blizak Vladi potvrdio je ovih dana Podravskom listu kako Ivica Todorić, vlasnik Agrokora , prodaje Ledo te kako bi želio da ga kupi baš koprivnička kompanija Podravka.

Da se nešto krupno iza brda valja, dao je naslutiti i sam predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić u razgovoru za poslovni tjednik Lider. Na pitanje u kojoj je fazi preuzimanje jedne od deset naših najvećih prehrambenih kompanija, Mršić je odgovorio da se potencijalna akvizicija još analizira.

Podravskom listu iz kompanijskih je pak izvora potvrđeno da je ta analiza pri kraju i da će odluka o kupnji ili odustajanju biti donesena vrlo brzo.

Agrokorovi krediti

A da Todorić ozbiljno razmišlja o prodaji svoje perjanice koja je apsolutni lider na domaćem tržištu sladoleda, iz Agrokora je potvrđeno tijekom Konzumova nadmetanja za preuzimanje slovenskog Mercatora. Zbog problema na koje je naišao u susjednoj zemlji, Agrokor je prošli mjesec povukao službenu ponudu za otkup Mercatorovih dionica.

No, slovenski mediji tvrde kako to nipošto ne znači da je Todorić odustao od Mercatora.

Vlasnik Agrokora nedavno je u razgovoru za Jutarnji list naglasio da je Ledo danas postigao najvišu vrijednost te je na prekretnici. Drugim riječima: ili ga treba prodati ili investirati ozbiljan novac u nove “zamrznute” projekte i širenje. Na kraju je očito donesena odluka da ga se proda.

To može biti izravna posljedica nove bitke za preuzimanje Mercatora, ali i činjenice da bi Agrokor ove godine trebao smanjiti zaduženost. Kako su izvijestili slovenski mediji, Agrokoru su lani bila dospjela čak 523 milijuna eura kreditnih obveza, a do kraja 2016. godine sukcesivno stiže na naplatu još milijardu eura kredita.

Prema dosad objavljenim medijskim spekulacijama, Todorić za Ledo navodno traži oko 260 milijuna eura, odnosno otprilike dvije milijarde kuna. To znači da Podravka treba platiti 9000 kuna po dionici, odnosno čak 50 posto više od sadašnje cijene Ledove dionice na burzi koja iznosi oko 6000 kuna. Valja napomenuti kako bi u tom slučaju Podravka za Ledo platila više nego što danas tržišno vrijedi cijela koprivnička kompanija!

Belupo na burzu

Isplati li se Podravki preuzimanje Leda? Odgovor na to pitanje svih pitanja dat će pomna analiza koju rade Podravkini menadžeri i akvizicijski konzultanti predvođeni novim članom Uprave za financije Miroslavom Klepačem. Bude li odgovor potvrdan, Podravkina će Uprava istog časa početi prikupljanje potrebnoga kapitala.

Dio novca za taj posao stoljeća, kako se čuje, spremni su osigurati Podravkini najveći dioničari, mirovinski fondovi, putem dokapitalizacije, a dio bi se namaknuo kreditnim zaduženjem.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:54