PROTIV POTEZA VLADE

EKSKLUZIVNO Predsjednica Grabar Kitarović: Povlačenje veleposlanika iz Beograda ishitrena je odluka!

Trebalo je uložiti prosvjednu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja, tvrdi predsjednica
Zagreb, 310315.Sabor RH.Na svecanom obiljezavanju 6 godina clanstva Hrvatske u NATO savezu, prvi put nakon predsjednickih izbora, zajedno su se pojavili premijer Zoran Milanovic i predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic.Na fotografiji: Zoran Milanovic - premijer RH, Kolinda Grabar Kitarovic - predsjednica RH.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX / COPYRIGHTED

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u ekskluzivnom intervjuu koji objavljujemo u subotnjem Magazinu Jutarnjeg lista, komentirala je danas kako je povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda „ishitrena odluka“. - Mislim da treba smiriti stanje jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije - rekla je Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

Podsjetila je kako je u studenome prošle godine, kada se Šešelj vratio iz Haaga, a pogotovo kada je davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara, tražila od Vlade RH da povuče na konzultacije veleposlanika iz Beograda s obzirom da se srbijanska Vlada nije ogradila od tih izjava. Tada Vlada nije prihvatila njezin prijedlog.

- Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno paljenje hrvatske zastave. Jednako tako potpuno su neprihvatljive izjave ministra Vulina u odnosu na Domovinski rat, akciju Oluja, generala Gotovinu, te premijera Milanovića. Mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno redarstvena operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovjednik pobjedničke vojske. No, smatram da je povlačenje veleposlanika na konzultacije u Zagreb bilo ishitreno. Trebalo je uložiti prosvjednu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja. Primila sam poruku predsjednika Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusjedskih odnosa na koju sam odgovorila u istom duhu, a zapazila sam i izjavu premijera Vučića u tom pogledu. Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije. Osobno sam često prozivana u Srbiji i o meni se mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali mi nije palo na pamet to preslikavati na međudržavne odnose između Hrvatske i Srbije. Ne mogu se oteti dojmu kako je ovo povlačenje veleposlanika jednim dijelom uvjetovano i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smjela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkoj razini, nego sustavno i dugoročno, komentirala je predsjednica.

Na pitanje hoće li zadnja događanja odgoditi njezin posjet Beogradu, odgovorila je „nadam se da ne“.

- Datum posjeta još nije utvrđen, bilo moj Beogradu, bilo predsjednika Nikolića Zagrebu, ali prije njega moramo napraviti neke konkretne pomake i barem postići neke dogovore. Već se godinama ne rješavaju otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije. Dijalog o otvorenim pitanjima treba neprestano voditi, te se nadam kako ćemo nastaviti razgovarati o otvorenim pitanjima, uključujući pitanje nestalih, razgraničenja, arhiva i povrata kulturnog blaga, kao i o europskom putu Srbije. Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU, na temelju vlastitih postignuća i ispunjavanja svih kriterija koje smo i mi morali ispuniti, zaključila je predsjednica.

Vladi RH neshvatljiv ovakav stav predsjednice

U vladi - uz opasku kako se Kolinda Grabar Kitarović nije premijeru Zoranu Milanoviću obraćala povodom posljednjeg zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske - kažu da im je neshvatljiv ovakav stav predsjednice Republike: - Što se nas tiče, vlada u potpunosti stoji iza ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je odlučila povući Markotića na konzultacije u Zagreb - rekao je visoki dužnosnik hrvatske vlade s kojim smo razgovarali u četvrtak poslijepodne.

U vladi pojašnjavaju kako povlačenje veleposlanika u diplomatskom smislu predstavlja poruku Srbiji da su njihovi dužnosnici iznosili neprihvatljive ocjene o Hrvatskoj. U pitanju je istup ministra Aleksandra Vulina (inače bliskog suradnika premijera Aleksandra Vučića) koji je Zorana Milanovića optužio da ne brine zbog zločina nad Srbima, a generala Gotovinu nazvao ustaškim zločincem.

A da su na Pantovčaku znali kako će Gordan Markotić biti povučen na konzultacije u Zagreb, potvrdili su i suradnici Vesne Pusić. - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je obaviještena da ćemo hrvatskog veleposlanika povući iz Beograda, kratko je za Jutarnji list komentirao nadležni dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova, ali pritom nije odgovorio na naše pitanje jesu li s Pantovčaka tražili da MVP ne povuče ambasadora.

- Nema potrebe da sada i ovo pitanje pretvaramo u sukob s predsjednicom i sve opet dignemo na n-tu potenciju. U svakom slučaju, veleposlanik Markotić se nalazi u Zagrebu i tu će ostati do daljnjeg, pojasnio je ovaj suradnik ministrice Vesne Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:53