UN-u JEDNO, BUJANCU DRUGO

EKSKLUZIVNO: PREDSJEDNIČINO PISMO U KOJEM HVALI SPORAZUM O MIGRANTIMA 'Iznimno mi je drago što ću sudjelovati u usvajanju važnog dokumenta...'

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 Neja Marković / CROPIX

“Iznimno mi je drago što ću sudjelovati na usvajanju ovog važnog dokumenta koji predstavlja ispunjenje dogovora iz Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, kao i odgovor međunarodne zajednice na najveće migracijsko kretanje ljudi u povijesti s kojim se danas svijet susreće”, piše u pismu koje je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 16. kolovoza uputila glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniju Guterresu, a koje ekskluzivno objavljuje Jutarnji list.

Predsjednica u pismu glavnom tajniku UN-a izražava veliko zadovoljstvo što će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o migracijama u marokanskom gradu Marrakechu 10. i 11. prosinca ove godine.

“Vjerujem kako će održavanje navedene konferencije biti prigoda za raspravu na visokoj razini o partnerstvima i inovativnim inicijativama za rješavanje pitanja migracija, kao i o aktivnostima vezanim za ispunjenje ciljeva Globalnog kompakta o sigurnim, urednim i regularnim migracijama... Želim Vama i organizatorima uspješnu organizaciju ovog važnog sastanka na vrhu te se veselim našem skorom susretu u New Yorku, kao i u Marrakechu”, stoji u pismu koji je predsjednica RH uputila Guterresu.

Pismo Kolinde Grabar Kitarović Antóniju Guterresu

Pozitivan stav

Prema svim dostupnim informacijama, predsjednica Grabar-Kitarović svoj, iz navedenog pisma, očito izrazito pozitivan stav oko sudjelovanja i ciljeva UN-ove konferencije o legalnim i sigurnim migracijama u Marrakechu, mijenja tek nakon što se za tu temu zainteresirao televizijski voditelj Velimir Bujanec, neslužbeni glasnogovornik krajnje desnice na hrvatskoj političkoj sceni.

“Apsolutno je razumljiva vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i Marakeški sporazum, međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji te vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti”, odgovorili su prije nekoliko dana iz Ureda predsjednice Velimiru Bujancu.

Nakon toga i ostali mediji doznaju kako se predsjednica predomislila i kako ne misli prisustvovati UN-ovoj konferenciji u Marrakechu, unatoč tomu što je o svom dolasku već bila obavijestila glavnog tajnika UN-a.

Iako su dijelovi pisma koje je predsjednica poslala Antóniju Guterresu i odgovora koji je poslala Bujancu u kontradikciji, iz Ureda predsjednice tvrde da ona nije promijenila svoj stav.

- Želimo naglasiti da predsjednica RH nije mijenjala stav prema legalnim migracijama, što smo i govorili cijelo vrijeme. Jedina “novost” jest to da je ona javno rekla kako ne ide u Marrakech, a dva mjeseca unaprijed vrlo je pristojno najaviti nedolazak i dovoljno da Vlada odluči tko će i na kojoj razini zastupati RH - poručili su jučer Jutarnjem listu.

Nekonzistentnost predsjednice Grabar-Kitarović oko (ne)dolaska na UN-ovu konferenciju, odnosno moguće razloge zbog kojih se predsjednica naglo predomislila i Vladi prepustila sudjelovanje na konferenciji o legalnim migracijama, komentirao je jučer za Jutarnji list predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

Pravna analiza

Potrebno je javnosti predočiti rezultate temeljite pravne analize o tome bi li taj UN-ov dokument o migracijama, koji se planira uskoro usvojiti u Marrakechu, mogao postati dio običajnog prava i time Hrvatskoj u budućnosti stvoriti neželjene obveze. To je važno zbog transparentnosti i kako bi se izbjegle bilo kakve razarajuće kontroverze - tvrdi Kovač.

Čelnik SDSS-a i predsjednik Saborskog odbora za ljudska prava Milorad Pupovac puno je kritičniji prema predsjednici.

- Glavna i ključna ustavna zadaća predsjednice Republike jest usklađenost djelovanja državnih institucija. U ovom slučaju pokazuje se da je, nažalost, posvećenost toj ulozi iz nekog razloga izostala. Posebno zabrinjava i budi sumnju činjenica što predsjednica o promjeni svoga stava prema Marrakechu, stava koji je prenijela glavnom tajniku UN-a, nije obavijestila Hinu, Hrvatski radio ili HTV - što bi bio uobičajen način komunikacije o državnim pitanjima - nego jednu desničarsku, huškačku emisiju na jednoj televiziji, koja pridonosi širenju netolerancije, nepovjerenja u državne institucije i u ustavni poredak zemlje - rekao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:35