NEONACISTI

Ekskluzivno: Pripreme za koncert pod Hitlerovim pozdravom

ZAGREB - Fotografije organizatora neonacističkog okupljanja u Križevcima, koje Jutarnji ekskluzivno objavljuje, najbolje dokazuju kakvi su fašistički bezumnici pokušali organizirati koncert u mirnoj hrvatskoj provinciji.

Na fotografijama se jasno vide organizatori, među njima i 25-godišnji Križevčanin Josip Friščić , kako besramno pozdravljaju nacističkim pozdravom, pod kojim su milijuni nedužnih ljudi smaknuti uoči i tijekom Drugog svjetskog rata. Neki od njih drže rasističku zastavu, kao i neustavnu hrvatsku zastavu s grbom koje počinje prvim bijelim poljem, kakav je bio grb zločinačke ustaške marionetske države.

Iako je istoj neonacističkoj skupini prošlog ljeta dopustila tzv. protuprosvjed protiv Zagreb Pridea na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, policija je ovog puta neočekivano efikasno reagirala i zabranila koncert njemačkog neonacističkog benda Blue Max i još dva hrvatska benda koji su trebali svirati na lokaciji što je držana u tajnosti.

Nakon žurnog prekršajnog postupka , jedan Osječanin (22), Dubrovčanin (30) i osoba iz Ližnjana osuđeni su na 10 dana zatvora. Drugi Osječanin (30) dobio je 12 dana zatvora, zbog vrijeđanja policijskih službenika. Jedna od suorganizatorica, dvadesetogodišnjakinja iz Križevaca dobila je 1700 kuna kazne, a Josip Friščić kaznu od 3000 kuna. Među uhićenima je bilo 25 hrvatskih skinheadsa, osam njemačkih državljana i jedan Talijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20