OTKRIVAMO >>> NAJVEĆA KRAĐA MIROVINA 1. DIO

EKSKLUZIVNO Rubala i doktori idu na tri godine u zatvor a ostali vraćaju sve mirovine!

Rubala i doktori idu u zatvor, a 50 lažnih umirovljenika državi vraća milijune kuna
 Ranko Šuvar/CROPIX

Njih su dvojica bili mozak koruptivne mirovinske hobotnice.

Ivan Ostoić, varaždinski liječnik i vještak, i dr. Drago Rubala, bivši ravnatelj zagrebačkog HZMO-a i poznati radijski i televizijski voditelj emisija o narodnoj glazbi, povezali su se i u mrežu upleli još šest osoba. Za iznose od dvije do pet tisuća eura sređivali su lažne invalidske mirovine. Novac su dijelili.

Hobotnica je u akciji, barem onoj obuhvaćenoj istragom, bila gotovo godinu dana, od kraja 2010. pa sve do listopada 2011. godine. U tom razdoblju, prema Istražnom nalogu USKOK-a, trećeoptuženi Zoran Primorac nalazio je zainteresirane klijente, uzimao novac od njih, a onda bi se mozgovi operacije Ostoić i Rubala nalazili i proučavali dokumentaciju. Rubala je tada zahvaljujući vezi u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti sređivao lažne mirovine. Povjerenstvo je bilo sastavljeno od tri člana, a kako su osumnjičene Nevia Buković i Vinka Luetić Herman bile dio hobotnice, svojim su glasovima osiguravale pozitivan ishod revizije.

Kako se posao širio, tako su mušterije pronalazili i Roman Slunjski i Ostoićeva supruga Dubravka Margareta.

Neslužbeno, većina od oko 50 osoba obuhvaćenih istragom nagodila se s USKOK-om priznavši krivnju. Za organizatore to znači dvije do tri godine zatvora, a za klijente, odnosno one koji su dali mito to znači uvjetna kazna. Doznajemo da su se svi obvezali vratiti protupravno stečen novac. Optužnica bi se trebala podignuti u narednih mjesec, dva, a službeni rok za podizanje istječe u listopadu ove godine.

Spis s iskazima Ivana Ostoića i Zorana Primorca te sažetkom prisluškivanja njihovih telefona, do kojeg je došao Jutarnji list, otkriva dosad nepoznate detalje afere u HZMO. Dugovi, krediti, farma konja, školski pribori, partije bele i sastanci u automobilima samo su dio pozadine koja baca novo svjetlo na slučaj.

Ili kako je to doktor Drago volio reći na televiziji: “Bio je to pravi Rubala show!”

Dragu Rubalu poznajem više od 30 godina, ali zadnjih sam ga deset godina viđao isključivo na sprovodima, rekao je Ivan Ostoić istražiteljima USKOK-a u studenome prošle godine . Objasnio je da je upao u financijske probleme pa je na jednom sastanku u Vrbovcu prihvatio Rubalin prijedlog da krenu u posao sređivanja nalaza revizije za lažne invalidske mirovine.

Ostoić je objasnio da je njegova supruga Dubravka Margareta Ostoić još 1988. kupila nekoliko desetaka konja koji su im počeli predstavljati financijsko opterećenje.

Spašavanje jamaca

- Podizali smo kredite i supruga i ja, čak i djeca, da bismo to sve mogli plaćati. Nisam se slagao s njenim poslovima pa sam se odselio u stan roditelja. Unazad dvije godine opet živimo zajedno - rekao je. Međutim, tada je saznao da je supruga u međuvremenu podigla još jedan kredit te da se vodila ovrha, zbog čega je prijetila opasnost da dva jamca ostanu bez svojih stanova.

- Otplatio sam njen kredit uz pomoć obitelji, spasio ljude da ne ostanu bez stanova, no to me dodatno zadužilo. Stoga sam prihvatio Rubalin prijedlog - pravdao se Ostoić. Tako je i upoznao trećeosumnjičenog Zorana Primorca koji mu je u ured došao da bi mu se sredila lažna mirovina.

Stručni nalazi

- S njegovim sam se roditeljima družio davne 1979. Kada je došao u moj ured, odmah sam ga prepoznao - pričao je Ostoić. Njegovu je dokumentaciju odnio Rubali koji mu je rekao da se mirovina može srediti za 1750 eura.

- Primorac nije imao novca, pa sam Rubali dao svoje eure. Nikad mi ih nije vratio - požalio se Ostoić i dodao da ga je nakon toga Primorac poćeo posjećivati iz zahvalnosti, pa ga je uveo u društvo.

- Volim kartati belu, pa sam ga vodio da mi bude partner u kartanju, a bio mi je i vozač jer nije pio. S vremenom je od mene počeo posuđivati novac. Jednom me prije početka školske godine zamolio novac jer djeci mora kupiti stvari za školu - objasnio je Ostoić. Primorac je, naime, otac dvoje djece, dvaput se razvodio, a bio je i u zatvoru, pa mu je Ostoić pomagao. S vremenom mu je Primorac počeo donositi, tvrdi, dokumentaciju svojih poznanika i tako je sve počelo.

- Nikad ga nisam tražio da mi pronalazi klijente, on je to radio samoinicijativno - pravdao se Ostoić istražiteljima USKOK-a i dodao da se u niti jednom slučaju nije radilo o lažnoj dokumentaciji.

- Nalazi liječnika bili su stručni i istiniti - istaknuo je.

Kad je objašnjavao ulogu supruge Dubravke Margarete Ostoić u aferi, rekao je da joj nikad nije otkrio što radi.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 06:01