ŠTETA OD NEKOLIKO DESETAKA MILIJUNA KUNA

EKSKLUZIVNO: Sanader je osumnjičenik, policija i DORH provode predistražne radnje

Prema neslužbenim informacijama, terete ga za izvlačenje novca preko Fimi-Medije
Zagreb, 031009.Zracna luka Pleso.Bivsi hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom, sletio je u Zagreb avionom iz Frankfurta.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Policija i Državno odvjetništvo provode predistražne radnje protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a spominje se moguća šteta od nekoliko desetaka milijuna kuna, doznaje Jutarnji list iz pouzdanih izvora.

Prema informacijama koje imamo, formalna istraga protiv Sanadera zasad nije otvorena. Međutim, provode se tzv. izvidne radnje u kojima je Sanader naveden kao osumnjičenik.

Namješteno poslovanje

Radi se o službenim predistražnim radnjama koje mogu podrazumijevati ispitivanja svjedoka, pribavljanje dokumentacije i druge mjere kako bi se utvrdilo je li osnovana sumnja da Sanader stoji iza zloupotreba “teških” desetke milijuna kuna. Glavnina moguće štete koja se spominje navodno se odnosi upravo na slučaj Fimi-Media, odnosno uz izvlačenje novca iz državnih institucija i javnih poduzeća kroz namješteno poslovanje s Fimi-Medijom.

U toj je istrazi već više osoba dalo iskaze USKOK-u u kojima su spominjali i bivšeg premijera. No, uglavnom na način da su naloge za poslovanje s Fimi-Medijom dobivali od uhićenog Mladena Barišića, prijašnjeg rizničara HDZ-a, koji se pozivao na autoritet tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

Barišić svjedoči ovaj tjedan

Prema neslužbenim informacijama, istražitelji su unatoč tome u međuvremenu uspjeli prikupiti dokaze koji Sanadera puno izravnije dovode u vezu s protuzakonitim poslovnim djelovanjem Fimi-Medije. Imaju li istražitelji i dokaze gdje je završavao izvučeni novac, zasad nije moguće saznati.

Budući da je Barišić prema dosad poznatim informacijama bio ključna karika u cijeloj priči, možda njegova obrana, koju bi najverojatnije do kraja tjedna trebao dati USKOK-u, razotkrije cijelu pozadinu i da odgovore na pitanje gdje je završavao novac izvučen iz tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:05