TAJNI RAZGOVORI

EKSKLUZIVNO: SNIMKE KOJE OPTUŽUJU MILIJANA BRKIĆA Javljao osumnjičenima da će biti uhićeni

Tužitelji prisluškivali MUP-ove specijalce prije nego su uhapšeni za ratni zločin: svi su oni znali što se sprema

Uhićenjima bivših MUP-ovih specijalaca u prosincu 2009., osumnjičenih za ratni zločin u Gruborima, prethodila je intenzivna telefonska komunikacija među osumnjičenicima i svjedocima iz koje proizlazi kako su svi oni znali kako se sprema uhićenje! Svjedoci i osumnjičlenici bili su upozoravani da će policija čak i obaviti obavijesne razgovore. Međusobno su razglabali o tome što će tko od njih govoriti pred istražiteljima.

Koga su sve snimali

Tadašnji načelnik PU Karlovačke i bivši specijalac, Josip Čelić u jednome od telefonskih razgovora kaže kako je od sadašnjega tajnika HDZ-a, a u prosincu 2009. zamjenika ravnatelja policije, Milijana Brkića Vase , dobio uputu da nekima od osumnjičenika kaže da su na spisku za hapšenje kako bi se sami javili u policiju na dan uhićenja, a čime bi se izbjeglo hapšenje. Također čini se da je u mjestu koje specijalci u telefonskim razgovorima nazivaju baza, a radi se o bazi ATJ Lučko, nakon što je do specijalaca doprijela vijest o uhićenjima bilo burno te je održan sastanak na koji je došao tadašnji ministar Karamarko kako bi “smirio stvari”.

Proizlazi to iz sadržaja tajno smiljenih telefonskih razgovora koje je policija i Državno odvjetništvo uz nalog suda provodilo nekoliko mjeseci prije uhićenja. Između ostaloga snimani su razgovori Branka Balunovića, bivšega specijalca i jednoga od svjedoka u slučaju Grubori, kojega je prije pokretanja akcije policija snimala kao potencijalnog osumnjičenika. Osim Balunovića sniman je i telefon bivšega specijalca Stjepana Žinića, također svjedoka, te sadašnjeg optuženika na suđenju, Bože Krajine.

Dogovori za sastanak

No njih su na telefon zvali i Josip Čelić, ali i Milijan Brkić, tadašnji zamjenik ravnatelja policije. Prvi od snimaka preslušanih na jučerašnjoj raspravi odnosio se na poziv Milijana Brkića prema Balonoviću kojega je policija upravo tih dana, dakle tri mjeseca prije uhićenja osumnjičenika, pozvala na obavijesni razgovor. Brkić ga obavještava: “Zovem te. Dobit ćeš uskoro poziv za razgovor s milicijom”.

“Upravo sam završio razgovor s njima. Jučer mi je poziv uručila moja žena. Ona radi u policiji u Zaprešiću i ona mi je uručila. Rekao sam da nisu čista posla”, šalio se Balunović koji se ipak zahvalio Brkiću da ga je obavijestio da će biti pozvan. “Znači novi krug?”, retorički je pitao Balunović, misleći na to da policija po tko zna koji put ponovno otvara pitanje zločina u Gruborima. “Jebi ga”, odgovara mu Brkić.

Brkićev poziv ubrzo je dobio i Krajina, koji je, za razliku od Balunovića, završio na optužnici. “Faljen Isus i Marija“, predstavio se Brkić pokušavši tijekom razgovora oponašati zagrebački naglasak zbog čega je na snimci zvučao kao Bandić. “Uvijek je hvaljen”, odgovara mu Krajina. Brkić mu samo kaže da se moraju sastati, dogovaraju da se nađu u Zapruđu gdje Krajina živi. Međutim kormilarenje po Zapruđu Brkiću je predstavljalo problem. Najprije se dogovaraju naći posred American Donuta, no onda Krajina mijenja lokaciju tražeći mjesto gdje je dozvoljeno pušenje.

Nakon nekoliko dana pokušaja da pronađe lokal, Brkić gubi živce. “J...bote di je taj lokal ?”, čuje se Brkićeva psovka. Na dan uhićenja, 17. proisnca 2009., razgovaraju Balunović i Čelić, obojica su deprimirani.

Slučaj Benetta

Balunović je u novinama pročitao kako su večer prije zbog Grubora uhićeni Drlje i Sačić. “Zvao me zamjenik Brkić i kaže vidi. Pročitao mi spisak i kaže koga još treba da ga nazovem da se ne hapsi, neka dođe, ako hoće hoće ako neće neće”, kaže Čelić i nastavlja: “Ja nazovem Igora (Benettu, kasnije pronađen obješen op.a) i kaže mu kako si. On mi kaže: “A šta misliš? Igore i ti si na spisku. On kaže da mi ne može ništa reći da se mora savjetovat s odvjetnikom. Kaže da neće ništa reći...“. Iz razgovora se čini kako Čelić nije zadovoljan što je Benetta odlučio promijeniti priču, odnosno da je na sudu odlučio nikoga ne teretiti. “Ne znam šta bi za Igora rekao.

Potez ministra

On sada nije svjestan da čini krivu stvar. Stao je na njegovu stranu”, kaže Čelić. Zaključuju da se sve priča dok ne dođe “dan D”, a onda mijenjaju ploču. Čelić kaže da ima sastanak u bazi u 1 sat i da će doći ministar da smiri situaciju. “A drugo nek se kotrlja”, kaže Čelić.

‘Imam plaću 27.000 kuna. bez kredita’

Snimljeni razgovori ukazuju i kako je Brkić sa bivšim specijalcem Stjepanom Žinićem razgovarao o tome treba li udruzi specijale policije dati službeni kombi da odu na izbornu skupštinu u Požegu.

Specijalci žicaju kod Brkića , no on kaže Žiniću da sve mora biti po zakonu i da se jave zapovjedniku specijalne policije Zdarvko Janjiću. Na kraju počinju jedan drugoga podbadati.

Žinić pita Milijana Brkića koji je u uredu u 21 sat. “Još radiš? Pa koliku ti plaću imaš?”. “27000 kuna”, spremno odgovara Brkić i dodaje: “Bez kredita, a s kreditom 68” pojašnjava. “Dobar neki kredit”, kaže mu Žinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:52