HRVATSKA VEĆ GODINAMA TRAŽI POVRAT

EKSKLUZIVNO: Tadić dolazi s dokumentacijom koja je nestala iz vukovarske bolnice 1991.

Hrvatska je godinama tražila povrat te dokumentacije, ali je tek nedavno napravljen korak naprijed

ZAGREB - Osim velikog simboličnog značenja, posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru, donijet će i neke konkretne pomake u rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

Otvoreno pitanje

Tadić u Vukovar, kako doznajemo, dolazi s originalnom dokumentacijom vukovarske bolnice iz 1991. koja je prije mirne reintegracije odnesena u Srbiju, a čiji povrat Hrvatska već godinama traži. Neizravno nam je to potvrdio i pomoćnik minstra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadužen za problematiku zatočenih i nestalih pukovnik Ivan Grujić.

- Odnesena originalna dokumetacija vukovarske bolnice jedno je od otvorenih pitanja među dvjema državama u čijem rješavanju je napravljen bitan napredak i očekujem da će ono vrlo brzo biti riješeno - kaže Grujić.

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac dan uoči Tadićeva posjeta još uvijek nije imala informacije da Tadić dolazi s originalnom bolničkom dokumentacijom. Riječ je, kazala je, o dokumentaciji koja uz povijesnu ima i iznimnu praktičnu važnost za preživjele koji su se 1991. liječili u vukovarskoj bolnici.

Tražili je i preko Haaga

- Obraćaju nam se ljudi koji su se 1991. liječili kod nas, jer im naši liječnički kartoni trebaju za daljnja liječenja, ili vještačenja kod procjene invalidnosti i slično, a mi im je ne možemo dati jer nije kod nas. U više navrata sam tražila tu dokumentaciju čak i preko haaškog suda, a ne samo preko ministarstva vanjskih poslova.

Doktorica Bosanac pretpostavlja da se ta dokumentacija nalazi u srbijanskim vojnim arhivama jer nakon pada Vukovara, bolnicu je preuzela vojska, a u nju došali raditi liječnici i osoblje iz VMA u Beogradu. U trenutku pada Vukovara u bolnici je, prema podacima dr. Bosanac, bilo 450 upisanih pacijenata, ali stvarni broj bio je puno veći jer su radi evakuacije došli i pacijenti koji su samo dolazili na previjanje i terapiju. U ratnim mjesecima 1991. kroz vukovarsku je bolnicu kaže dr. Bosanac prošlo 3470 bolesnika i ranjenika.

Dvije nove lokacije

Uz to ovog tjedna su, kako nam je potvrdio pukovnik Ivan Grujić, počela ispitivanja na dvjema lokacijama u Srbiji za koje se sumnja da bi na njima mogle biti masovne grobnice koje skrivaju tijela ubijenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:03