ISTRAGA USKOK-A

EKSKLUZIVNO Tajanstvena menadžerica osumnjičena za pronevjeru 1,2 milijuna eura

Ljubica Marfan pokušala je 2012. prebaciti novac na inozemni račun, ali je transakciju zaustavio Ured za sprečavanje pranja novca
 Goran Sebelić/CROPIX

Ne mogu o tome razgovarati. Nije to za telefonski razgovor. Sad sam u fazi prodaje školskih knjiga - izjavio je Erni Marfan, vlasnik umaške knjižare i papirnice, čiji je pokušaj transferiranja 1,2 milijuna eura s računa banke u Hrvatskoj na račun u inozemstvu lani zaustavio Ured za sprečavanje pranja novca , koji je banci izdao nalog za zaustavljanje njima sumnjive transakcije.

Nema odgovora

Više od milijun eura na bankovni račun Ernija Marfana prebacila je njegova supruga Ljubica Marfan, poznatija kao direktorica projekta u Istri poput hotela Kempinski i Stancije Grande.

Pokušali smo kontaktirati i Ljubicu Marfan na njezin mobitel, ali ženski glas nam je rekao da je nema te da ne zna kada će se vratiti.

- Nazovite kasnije - rekla je nepoznata osoba.

U Godišnjem izvješću Ureda za sprečavanje pranja novca navodi se da je Ljubica Marfan prije prebacivanja novca izvršila prijevremeni raskid oročenja te novac transferirala na račun supružnika, koji je ta sredstva opet oročio.

Cijeli transfer opisan je u Godišnjem izvješću za 2012., koje Ured podnosi Saboru kao jedan od slučajeva koji je lani obrađen te proslijeđen Državnom odvjetništvu.

U izvješću se na navode imena supružnika.

No neslužbeno smo doznali da su se pod istragom Ureda našli upravo supružnici Marfan. U izvješću je konkretna akcija opisana do u detalje te je ilustrirana grafičkim prikazom.

Prebacivanje novca

Istragu je Ured započeo jer im je banka poslala obavijesti o sumnjivoj transakciji koja se odnosila na zatvaranje devizne štednje i pokušaj transferiranja sredstava u inozemstvo. Ali nekoliko dana nakon što je 1,2 milijuna eura Ljubica Marfan prebacila na suprugov račun, Fina je blokirana njezin na temelju sudske odluke.

Njezin suprug odmah sljedeći dan pokušao je, kako se navodi, prijevremeno raskinuti tek ugovoreno oročenje i sredstva trasferirati na račun u inozemstvu.

“Ured je sukladno zakonskim ovlastima banci izdao nalog za privremeno zaustavljanje izvršenja sumnjive transakcije u iznosu od 1,2 milijuna eura da bi poduzeo hitne radnje radi provjere podataka o sumnjivoj transakciji i osobama”, navodi se u izvješću Ureda.

Nalog je potvrđen, piše, rješenjem nadležnog suda o privremenoj obustavi izvršenja transakcije sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Ured je nakon toga obavijestio nadležno Državno odvjetništvo. Utvrdili su da sve te radnje ukazuju na sumnju da se gore opisana trasakcija supružnika može povezati s aktovima koji predstavljaju pranje novca.

“Jer postoji sumnja da su navedena sredstva nezakonito stečena. Zato što je u okviru analitičke obrade utvrđeno da se protiv klijentice vodi kazneni progon zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti na način da je pri prodaji i prijenosu poslovnog udjela u jednom trgovačkom društvu sebi pribavila znatnu imovinsku korist”, navodi se u izvješću Ureda za sprečavanje pranja novca.

A tko je uopće Ljubica Marfan?

Nekadašnja direktorica u tvrtkama Skiper preko kojih se gradio hotel Kempinski u Savudriji te partnerica Mire Oblaka, klagenfurtskog poduzetnika rođenog u Sloveniji, idejnog začetnika projekta Rezidencije Skiper koji je krajem devedesetih u Savudriji započeo taj građevinski biznis potpomognut kapitalom Hypo banke.

Luksuzni hoteli

Ljubica Marfan, nekadašnja novinarka Glasa Istre, danas je s Oblakom suradnica i u tvrtki Pelagius d.o.o. preko koje pokušavaju realizirati projekt Stancije Grande s golf-igralištem i luksuznim hotelskim kapacitetima. Projekt se, naime, oduljio jer investitori stalno spore s lokalnom zajednicom.

Na mobitel Ljubice Marfan, kad smo je malo poslije pokušali dobiti, javio se njezin poslovni suradnik Miro Oblak. Zvučao je ljutito. Rekao je da je Marfan na godišnjem odmoru te da nema drugi mobitel. Tvrdi da se njegova suradnica nije bavila pranjem novca, a da su svi njihovi problemi počeli kad su napustili projekt Kempinski te ušli u spor s Hypo bankom.

- Nakon što smo napravili najbolju stvar na obali, Hypo banka nas je počela proganjati, a svi njezini direktori danas sjede u zatvoru. Prijavljivali su nas, izmišljali optužbe, već se dugo borimo s njima. Nema tu nikakvog pranja novca, to je splet okolnosti. Hypo banka je htjela ići u ovrhu - rekao je Oblak.

Zamolili smo ga da nas uputi na odvjetnika koji bi nam konkretno mogao objasniti o kakvom je sporu točno riječ te je li već donesena neka presuda i zašto Hypo banka tereti njegovu suradnicu, ali odgovorio je:

- Imamo odvjetnike, svagdje imamo odvjetnike jer nas ganjaju na sve strane, ali ne bih vas sad s njima spojio. Znam da je gospođa Marfan dobro zaradila na tom projektu te da je imala neke udjele u firmi koje je prodala, i to je sigurno sve u redu, nema pranja novca - tvrdi Oblak.

Potpora HDZ-a

Poduzetnički dvojac Marfan-Oblak 2007. je radio u tvrtki Skiper hoteli kad je ona bila najveći donator HDZ-ove kampanje. Marfan je u medijima tada objasnila da je njihova tvrtka poduprla HDZ i u prošloj kampanji, 2003., i to s dva milijuna kuna.

Na pitanje novinara tada je objasnila zašto su donirali baš HDZ, rekavši da “ne krije da su skloniji političkoj opciji koju predstavlja ta stranka”.

- Smatramo da je desno-centristička politička opcija puno bolja za razvoj poduzetništva. A gospodarstvo je temelj svakog razvoja. Naša donacija nema pragmatičnih razloga, u smislu da bismo nešto tražili zauzvrat - izjavila je tada Marfan.

U svojoj se karijeri pojavljivala u više od 15-ak tvrtki kao direktorica ili članica uprave. Većina ih se bavila realizacijom turističkih objekata. Trenutno je u Pelagiusu d.o.o. članica društva i osnivačica. Tvrtka ima temeljni kapital od 20 tisuća kuna. Još ne ostvaruje nikakve posebne prihode; zasad stvara gubitke jer projekt još nije ni počeo s gradnjom te su 2012. završili s gubitkom od 1,2 milijuna kuna. Njezin suprug navodi se kao vlasnik knjižare u Umagu te se ne vodi kao njezin suradnik na drugim poduzetničkim projektima.

Naš izvor, koji poznaje Ljubicu Marfan, kaže da je prije nego što je krenula u poduzetničke vode kao novinarka Glasa Istre živjela znatno skromnije.

- Vidljivo joj je životni standard, otkad se uključila u realizaciju tih hotela, porastao, ali vjerojatno je ostvarila veće prihode na tim projektima - zaključuje naš izvor.

Marfan se u medijima dosad uglavnom pojavljivala u vezi s realizacijom projekata u kojima je sudjelovala, te se često u njima žalila na probleme s lokalnom zajednicom s kojom je stalno “ratovala” preko medija, pa i sudova.

Opušteniji intervju dala je 2008. u Gloriji u kojemu je govorila o vlastitom životnom stilu.

Provjera USKOK-a

Podijelila je tada s čitateljima informaciju da posjeduje nekoliko satova, i to Rolex, Cartier, Patek Philippe.

- Ljetos sam nosila Patek Philippeov model Aquanaut optočen sa 46 dijamanata na bijeloj gumenoj narukvici, a za ostala godišnja doba kombiniram sve pomalo. No favorit mi je Patek Philippeov model Twenty-4 od bijelog zlata optočen sa 68 dijamanata - ispričala je Marfan. I dodala da je njezina modna savjetnica žena koju je upoznala u Versaceovu butiku u Veneciji, u kojem već dugo kupuje.

- Kod mene ne prolaze modni trendovi: vjerna sam klasičnim odjevnim kombinacijama kakve Versace nudi u pretkolekcijama, a ostajem vjerna toj modnoj kući i zato što i dalje sve proizvodi isključivo u Italiji, od najkvalitetnijih materijala (vuna, kašmir, svila i pamuk).

U tom je intervjuu Marfan očito dala do znanja da voli brendirane stvari pa se pohvalila i da za službeni put uvijek koristi “putnu torbu i kovčege u nekoliko veličina Louis Vuitton.

Ured za sprečavanje pranja novca , naime, tijekom prošle godine obradio je 342 predmeta sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizima. Nakon obrade sumnjivih transakcija u 121 slučaju (117 sa sumnjom na pranje novca, četiri sa sumnjom na financiranje terorizma) Ured je ocijenio da postoji sumnja na pranje novca ili financiranje terorizma te o tim slučajevim izvijestio nadležna državna tijela. Tako su se u provjeru tih transakcija uključili policija, poreznici, USKOK, Državno odvjetništvo, financijski inspektori, te SOA.

Vrijednost transakcija

Nezakonitost sredstava i njihovo trajno oduzimanje mogu uslijediti tek nakon donošenja pravomoćne sudske presude. Lani je, prema izvješću, ukupna vrijednost sumnjivih transakcija iznosila više od 8,14 milijuna kuna. Te transakcije zakonski mogu biti zaustavljene na najdulje 72 sata, dok se ne provede istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:49