GLOMAZNA UPRAVA

EKSKLUZIVNO U NOVOM GLOBUSU: PRVI PUT ŠOKANTNA ISTINA Ovo je hrvatska birokracija u brojkama

Novinarka Globusa prva je istražila centralni državni sustav za obračun plaća COP i otkrila zastrašujuće detalje o stvarnom kadrovskom stanju u glomaznoj, nereformiranoj državnoj upravi: Čak 4260 savjetnika radi za 2325 voditelja, a pomaže im 2263 zapisničara i još 2148 stručnih referenata
 Dragan Matić / CROPIX

Ma to vam je zapravo pogrešan naziv. Trebalo bi ih preimenovati u nešto drugo, ali ovako su navedeni u Uredbi o nazivima radnih mjesta u državnoj upravi pa ih onda tako i registriramo - kaže mi jedan djelatnik Ministarstva uprave.

Razgovor vodimo nedugo nakon što smo iz tog ministarstva dobili odgovore na pitanja o sistematizaciji radnih mjesta u državnoj upravi koja se nalaze u nedavno ustrojenom centralnom obračunu plaća.

Tema našeg razgovora su državni službenici - savjetnici.

Prema podacima koje prvi ekskluzivno objavljuje Globus , u lipnju ove godine iz državnog proračuna plaću je na svoj račun primilo čak 4260 službenika koji u nazivu radnog mjesta imaju riječ “savjetnik”.

Najviše njih, ukupno 491 savjetnik, zaposlen je u jednom od najmnogoljudnijih ministarstava - u Ministarstvu financija.

“Ali koga to svi ti ljudi savjetuju?”, pitam svoga sugovornika iz Ministarstva uprave, ali on mi spremno odgovara kako je pojam potpuno neadekvatan za termin koji sugerira.

"Ispada kako ti državni službenici nekome dijele savjete, ali zapravo je riječ o pogrešnoj terminologiji koja zbunjuje. Savjetnik je, naime, najviše službeničko radno mjesto prije rukovodećeg radnog mjesta, i ono zapravo služi kako bi se opisalo službenike koji su iznad referenata, bilo po odgovornosti posla koji rade, bilo po plaći koju primaju", objašnjava mi moj sugovornik.

No, kako god taj termin protumačili, upravo su savjetnici preplavili ionako premasivnu državnu službu o čijem se rezanju tako nerado govori, pogotovo pred izbore.

U centralni obračun plaća, prema podacima koje ima Globus , dosad je ušlo 25.500 državnih službenika - dakle svi osim zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova s kojima bi brojka narasla na 53.000.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:31