SKANDAL U MATIĆEVOM MINISTARSTVU

EKSKLUZIVNO, USKOK: 'Pomoćnik ministra branitelja tražio 1,5 milijuna kuna mita!'

 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 18:49 - Ministar branitelja Predrag Matić na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdio je da je njegov pomoćnik uhićen te kako je Ministarstvo branitelja bilo aktivno uključeno u istragu.

- Ova akcija USKOK-a i policije poklapa se s našim snažnim opredjeljenjem da se raščisti i razdvoji ono sveto, a to je za nas Domovinski rat, od svega onog nečasnog što se nažalost događalo i u ratu, ali i nakon njega. Da se, kako to narod u Slavoniji lijepo kaže, razdvoji žito od kukolja - kazao je Matić te dodao kako se istražuje je li to pojedinačni slučaj ili se radi o još ljudi koji su sudjelovali u organiziranom kriminalu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------

17:07 - Pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić uhićen je ujutro zbog sumnje da je primao mito.

USKOK je objavio priopćenje u kojemu se bez navođenja identiteta ističe da je zbog kaznenog djela primanja mita donesen nalog o provođenju istrage protiv osumnjičenika starog 60 godina. No, pritom se spominje njegova funkcija pomoćnika ministra, odnosno ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Prema priopćenju, Mikulića se sumnjiči da je od 2005. do prosinca ove godine tražio ukupno 250.000 eura mita od šefova i vlasnika građevinske tvrtke iz Varaždina, dok im je on zauzvrat pomogao da budu odabrani kao prodavatelji stanova za branitelje i to “mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva”.

Mikulić je tako prilikom kupovine stanova za branitleje na području Varaždina za 2005. i 2006. godinu dobio 50.000 eura.

Dvije godine kasnije, 2008., tražio ih je 100.000 eura te se pobrinuo da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi o potrebi kupnje stanova od te tvrtke. Nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora Mikulić je, tvrdi USKOK, u više navrata tražio da mu varaždinsko poduzeće isplati još 100.000 eura što oni nisu učinili. Pritom je kao mogućnost plaćanja predlagao i da mu daju stan odgovarajuće vrijednosti ili da plate kroz fiktivne račune koje bi im ispostavile tvrtke prema njegovoj uputi.

Dinko Mikulić 12 godina radi u Ministarstvu branitelja, gdje ga je 2000. doveo tadašnji ministar Ivica Pančić. Prethodno je radio na rukovodećoj poziciji u Konzumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:12