JUTARNJI DOZNAJE - POHVALE IZ EUROPE

EKSKLUZIVNO Zadnje izvješće iz Bruxellesa: Nikad bolje, države iz regije, ugledajte se na Hrvatsku!

U svim se poglavljima navodi da je Hrvatska postigla veliku razinu spremnosti za članstvo u EU
 AFP

Godišnji izvještaj o napretku Hrvatske koji će Europska komisija objaviti 12. listopada, kako se i očekivalo, najbolji je do sada. Ne može ni biti drugačiji jer je posljednji o Hrvatskoj s obzirom na to da su pregovori o pristupu EU zaključeni. Jutarnji list je imao uvid u nacrt ovogodišnjeg izvještaja, kao i širi paket o strategiji proširenja EU.

U svim se poglavljima navodi da je Hrvatska postigla veliku razinu spremnosti za članstvo u EU, da je uskladila sve zakone s pravnom stečevinom EU te da će to u potpunosti morati učiniti prije 1. srpnja 2013. Uz podsjećanje da su pregovori zaključeni u lipnju, u izvješću se kaže da je to rezultat toga što je Hrvatska proteklih godina ispunila sveobuhvatna mjerila za zatvaranje.

Hrvatska je ostvarila niz uvjerljivih značajnih rezultata u borbi protiv korupcije, uvela novi objektivan i transparentan sustav imenovanja sudaca i tužitelja, znatno je poboljšala provedbu programa za zbrinjavanje povratnika, nabrajaju se razlozi zbog kojih je ovogodišnji izvještaj tako pozitivan.

U strategiji proširenja navodi se kako se od Hrvatske očekuje da nastavi igrati važnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu, a državama regije hrvatski se primjer pruža kao dokaz da je članstvo u EU moguće kada se ispune uvjeti.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:38