RETORIKA SUKOBA

EKSPLOZIJA GOVORA MRŽNJE Desnica proziva Vladu i traži blokadu ulaska Srbije u EU, a u sjeni je ostao nezabilježen nekulturan ispad srpskog ministra

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Nastavlja se hrvatsko-srpski sukob potaknut premlaćivanjem gostiju kafića u Uzdolju pokraj Knina, koji su u utorak navečer gledali utakmicu Crvene zvezde iz Beograda.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer je ocijenilo krajnje neprihvatljivom izjavu srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom 90-ih, i pozvalo Srbiju da “umjesto manipuliranja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država”. Vučić je u subotu izjavio kako je razumljivo što su se Srbi prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

“I dan-danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu. Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji”, rekao je Vučić.

Relativizacija

U odgovoru iz MVEP-a ističe se kako Republika Hrvatska odbacuje Vučićev pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, a sada se čeka nova reakcija iz Beograda.

U sjeni spomenute prepiske ostao je nezabilježen doista nekulturan istup ministra obrane Srbije, Aleksandra Vulina, koji je “kao uvredu za žrtve i zdrav razum” kritizirao izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je osudila “nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški”.

“Izjava Kolinde Grabar-Kitarović da su komunisti i fašisti isto nemoćna je osveta sljedbenika ustaškog poglavnika Ante Pavelića koji mogu prihvatiti da su ustaše zarobili i partizanima u Bleiburgu predali Englezi, ali ne i da su ih strijeljali braća poklanih jasenovačkih Srba”, u svom stilu, nastupio je Vulin. Ionako mu je svejedno jer je i dalje persona non grata, i ne smije u Hrvatsku.

U isto vrijeme na brojnim desnim portalima objavljena je neprovjerena informacija prema kojoj se u kafiću Borisa Petka mogu čuti fašističke, četničke pjesme, navodno se u kafiću pojavljuju i slike ratnog zločinca Draže Mihailovića i oplakuje se takozvana Krajina. Neki su portali tako objavili vijest da je, prema tvrdnjama nekih hrvatskih branitelja, Petko 1991. bio pripadnik Martićeve milicije “SAO Krajine”. Pritom se prešućuje podatak da su još u vrijeme Franje Tuđmana, abolirani svi pripadnici srpskih paravojnih jedinica, osim onih koji su sudjelovali u ratnim zločinima. Koliko se zna, Petko nikada nije bio na nekom takvom popisu.

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej objavio je fotografiju Borisa Petka na društvenim mrežama, za koju tvrdi da je snimljena u travnju prošle godine u Beogradu, pred utakmicu Zvezda - Partizan, kao i da se Petko tada pijan autom zabio u žandarmeriju, nakon čega je bio uhićen. S druge strane, čak ako je ovo istina, to je nešto što nema veze s Hrvatskom.

Mato Palić, profesor ustavnog prava iz Osijeka, Plenkovićevu Vladu proglasio izdajnicima Hrvatske:

“Ova vlast je izdajnička i svojim ponašanjem drži ljestve velikosrpskim aspiracijama. Jedina ispravna reakcija jest povlačenje veleposlanika iz Beograda i blokada njihova ulaska u EU.”, objavio je Palić na društvenim mrežama.

Gaženje manjina

Furio Radin, dugogodišnji zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, nije iznenađen posljednjim događajima:

“Dugogodišnje političke frustracije koje tinjaju na desnoj sceni sada dobivaju konkretan oblik, u vidu nasilja. Mi, zastupnici nacionalnih manjina smo prije nekoliko godina objavili zajedničko priopćenje o razvoju situacije u Hrvatskoj, i nažalost, točno smo predvidjeli tijek događanja. Desno kopito ima potrebu gaziti slabije od sebe, a to su manjine, i toga smo sada svjedoci. Pritom šovinističke ideje padaju na plodno tlo među slabije obrazovanim dijelovima stanovništva kao i kod mlađe populacije, koji su frustrirani manjkom šansi za prosperitet i uspjeh u životu. Zli duhovi su izišli iz boce i sada ih je teško vratiti natrag”, komentirao je Radin.

Odgovor na pitanje što treba napraviti vrlo je jasan, dodat će Furio Radin: “Treba poštovati institucije i zakone ove države. A s obzirom na to da ima sve više nasilja, možda treba donijeti strože zakone, kako prema nasilnicima, tako i onima koji zagovaraju različite vrste nasilja”.

Pokušali smo dobiti reakcije Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, ali čelnici SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća nisu odgovarali na naše poruke.

Zato jest Jadranka Kosor, koja je bila potpredsjednica Vlade, kada je u ljeto 2006. u Biljanima Donjim kamenovana kuća starijeg povratničkog para iz Srbije. Odlučila ih je posjetiti i ohrabriti, a nakon toga je otišla u Škabrnju, gdje su tamošnji Hrvati protestirali protiv njezina odlaska u Biljane Donje. Iako je dočekana zvižducima, nakon višesatnog razgovora strasti su se smirile, a danas će svoje tadašnje ponašanje pojasniti obavezom političara da rade na dobrobit ljudi i zajednice. Zanimljivo je njezino razmišljanje zašto poslije 13 godina i dalje svjedočimo nasilju:

“Sve je počelo kada je 2012. Tomislav Karamarko izjavio da nikad više sramotne koalicije sa Srbima. To je bio početak, nakon čega je HDZ skrenuo izrazito udesno i počeo voditi politiku koja je potpuno protivna Tuđmanovoj. Upravo je Tuđman bio deklarirani antifašist i žestoki protivnik NDH, a 1996. je inicirao donošenje Zakona o aboliciji koji se odnosio na pobunjene Srbe”, podsjetila je Jadranka Kosor.

“Ovdje će se stvari mijenjati tek onda kada se pojave nove generacije političara”, prognoza je nekadašnje premijerke.

U Vukovaru poderana hrvatska zastava

Vukovarska policija na svojim stranicama danas je objavila da je 'noći 24./25. kolovoza nepoznati počinitelj ili više njih poderao je zastavu Republike Hrvatske koja se nalazila iznad ulaza u stambenu zgradu u ulici Domovinskog rata u Vukovaru'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58