ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ekstremizam u našem susjedstvu? Osluškujemo što se zbiva, oči su nam otvorene...‘

Predsjednik HDZ-a komentirao je aktualna politička pitanja nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je u ponedjeljak medijima kratku izjavu nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća svoje stranke.

Komentirao je i izvješće SOA-e koje, između ostalog, upozorava na jačanje ekstremizma u hrvatskom susjedstvu.

- Riječ je o redovitom izvješću, primamo na znanje njihove analize. Hrvatska je sigurna zemlja. Imamo otvorene oči, naravno da uvijek osluškujemo što se zbiva u susjedstvu. Ono što nam je bitno je da se odnosi sa srpskom manjinom rješavaju u Hrvatskoj, a isto tako vodimo računa o Hrvatima u Srbiji i BiH. Što se tiče prijetnji terorizmom, hakerskim napadima, tu smo budni i uvijek u poziciji da jačamo naš sigurnosno-obavještajni sustav, vojsku i policiju. Ako postoji sustav koji je u vremenu naše vlade unaprijeđen, to je sustav domovinske sigurnosti.

Novinari su Plenkovića upitali i o eskalaciji situacije na granici Srbije i Kosova, gdje je vojska Srbije s oklopnim vozilima, kako tvrde tamošnji državni mediji, došla na dva kilometra od granice.

- Pozivam na zdrav razum, na deeskalaciju situacije koja se zbiva na granici Srbije i Kosova. Pozivamo na smirivanje tenzija, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li se sutra razgovarati o kandidatu za šefa Vrhovnog suda, rekao je da ta tema neće biti sutra na rasporedu.

Komentirao je i rezultate turističke sezone.

- Napravili smo maksimalne napore, prema podacima koje sad imamo, mi smo na 90% fiskalizacije u odnosu na rekordnu 2019. Razvidno je da će prihodi biti veći po gostu koji je došao u Hrvatsku. Trebamo izvući pouke ove sezone, kroz epidemiološke mjere omogućili smo da sezona bude u zelenom ili narančastom do 13. rujna. S te strane smo zadovoljni, to je veliki poticaj gospodarskom oporavku. Također je važno iskoristiti svakog gosta u posezoni, za vrijeme božićnih praznika...

Plenković se osvrnuo i na tragediju u zagrebačkim Mlinovima gdje je muškarac ubio troje djece. Komentirao je i zahtjev zaklade Solidarna da se proglasi Dan borbe protiv nasilja nad djecom.

- Želim izraziti osudu ovog najtežeg zločina u Zagrebu, izražavamo sućut s majkom i obitelji. To su iznimke, nije bilo intervencija centara niti drugih institucija jer očito nije bilo signala. Naravno, ispitat ćemo što se sve dogodilo. Što se tiče inicijative Solidarne, vidio sam samo naslov. Prošlog tjedna je organizirana važna konferencija na kojoj smo ponovili što smo sve učinili. Idemo na veliku reformu sustava socijalne skrbi, radimo na tome sustavno, uskoro će biti i prezentacija za javnost, zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:10