VJEŠTAČENJE DOKUMENTA

Elaborat o zgradi je krivotvoren, naknadno su umetane stranice

Premda se vlasnik Inžinjerskoga biroa, Mladen Mlinarević, u istrazi branio šutnjom, USKOK je prilično detaljno obrazložio zašto je odustao od progona vještaka Mate Bitange, a otvorio istragu protiv Mlinarevića. Naime, da je 100-postotno napuhavanje elaborata o vrijednosti zgrade u Planinskoj išlo preko vrha Inžinjerskoga biroa, a ne samo preko vještaka, USKOK je doznao iz Fiolićeva iskaza.

“Rekao sam Mlinareviću da će tu nekretninu kupiti Ministarstvo za 8 milijuna eura i da je sve odobrio i Ivo Sanader, te da, iako zna da je cijena prenapuhana, neka je njegovo društvo procijeni na otprilike toliki iznos. Mlinarević mi je rekao da će se pobrinuti za to”. Bitanga, koji je od osumnjičenika postao svjedok, USKOK-u je rekao da je Mlinarević od njega tražio da nekretninu procijeni na što veću vrijednost, no da se može braniti po pravilima struke, ali i da mu nije dao izvadak iz zemljišnih knjiga iz kojega je bilo vidljivo da je na nekretnini plomba od 2,47 milijuna eura, što bi značajno umanjilo njezinu vrijednost. Isto tako, originalna verzija elaborata koju je Bitanga predao USKOK-u razlikuje se od one koja je došla u Ministarstvo jer su u nju dodani dijelovi iz kojih proizlazi da svi ostali parametri ipak jesu bili uzeti u obzir.

Vještačenjem je utvrđeno da je veći dio oba elaborata isprintan na istom laserskom pisaču, no da su upravo sporni dijelovi printani na drugom pisaču, te je vještačenjem oduzetoga računala utvrđeno da su sporni dijelovi teksta naknadno bili umetani. O elaboratu je govorio i Čobanković, koji je s procjenom otišao Sanaderu tvrdeći da je cijena previsoka. “Tko je radio tu procjenu, pitao je Sanader. Ja sam mu rekao Inžinjerski biro. On je rekao da je to firma koja je sigurno u stanju dobro i kvalitetno odraditi procjenu i da je ta procjena u redu”, ispričao je Čobanković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:27