OGROMNA ŠTETA

ELEMENTARNA NEPOGODA U BJELOVARSKIM OPĆINAMA Olujno nevrijeme s tučom oštetilo poljoprivredne usjeve i građevinske objekte

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u srijedu je na zahtjev općina Velika Pisanica i Veliko Trojstvo proglasio elementarnu nepogodu, prvu u ovoj godini, nakon što je navedene općine 1. lipnja zahvatilo olujno nevrijeme s tučom te prouzročilo velike štete na poljoprivrednim usjevima, ali i građevinskim objektima.

"Zbog sve većih posljedica elementarnih nepogoda ove godine krenuli smo s novom mjerom sufinanciranja premija osiguranja poljoprivrednih usjeva, kako bismo svojim poljoprivrednicima pomogli da osiguraju svoja polja, voćnjake, vinograde i druge poljoprivredne kulture kako bi imali adekvatnu nadoknadu štete. Za tu mjeru u ovogodišnjom proračunu osigurano je 700 tisuća kuna”, istaknuo je župan Bajs pri obilasku Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica, koja je u pretrpjela štetu na oko 70 hektara zemljišta.

Direktor te zadruge Anto Marušić iznio je procjene da bi štete od tuče na kukuruzu mogle biti oko 40 posto, na uljanoj repici oko 25 posto i na pšenici između 30 i 40 posto. "Osigurali smo usjeve po mjeri A i mjeri B. Mjera A je europski dio koji je popraćen s Mjerom 17, upravljanje rizicima. Da bi se tu ostvario povrat treba biti proglašena elementarna nepogoda. tako da smo na putu da to realiziramo i da povratimo štetu“, rekao je Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:16