POSLJEDICA AFERE

ELIZABETA MAĐAREVIĆ SUSPENDIRANA I POVUČENA IZ VELEPOSLANSTVA U BERLINU Inspekcija Ministarstva vanjskih poslova predložila da joj se da otkaz

 
Elizabeta Mađarević (lijevo); sporni komentar (desno)
 Screenshot / FACEBOOK

Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.

Time se ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inozemstvu.

No, odluku o sankciji treba u postupku potvrditi disciplinski sud. To je, kako zasad neslužbeno saznajemo, rezime afere s Elizabetom Mađarević.

Podsjetimo, mediji su se o Mađarević raspisali kada je otkriveno da je na svom Facebook profilu 8. kolovoza uz tri fotografije s ljetovanja napisala sljedeće riječi:

"Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebao biti dobar oglas za ljetovanja. Čovjek bi pomislio da to više nije moguće, ali na svu sreću je."

Kada je prenesena vijest o spomenutoj objavi na Facebooku navedeno je i da je Mađarević i prije toga na društvenim mrežama iznosila rasističke, ksenofobne i homofobne sadržaje te da je u svojim objavama prozivala njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu na te je napise reagirala izjavom u kojoj je rekla da nije "niti dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost".

"Ali, imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama", rekla je Mađarević.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova "oštro se ogradilo od stajališta koje je na društvenim mrežama objavila njihova djelatnica Elizabeta Mađarević".

"S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima", priopćili su iz MVEP-a.

Mađarević je potom za časopis Fenix ustvrdila da joj je Facebook profil hakiran.

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju", rekla je i dodala kako drži da krajnji cilj napada nije ona, već Vlada Republike Hrvatske i novi ministar vanjskih i europskih poslova.

Bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević za Jutarnji je list rekao da zaposlenik veleposlanstva ne može biti privatna osoba koja će na društvenim mrežama i drugdje objavljivati sve što joj padne na pamet.

"Za službenike veleposlanstva vrijedi sve ono što vrijedi i za državne službenike, ali i još više. Od predstavnika u stranoj zemlji očekuje se da ne iznose svoje stavove ako su oni suprotni stavovima državne politike. Teško je napraviti granicu između privatnog i državnog; neovisno o tome što se ovdje radi o privatnom profilu, on podliježe pravilima državne službe", rekao je Kovačević.

Premijer Plenković ustvrdio je da su objave i naknadne tvrdnje Elizabete Mađarević "krajnje neprihvatljive". Osudi objava Mađarević pridružila se i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je rekla da su "izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 20:14