JADRANSKA CIKLONA

ELLA JE KRIVA ZA SVE, CIJELA EUROPA SE SMRZAVA Hladno i kišno cijelog vikenda, od utorka opet - ljeto

 cropix

Tople jakne su obavezna odjeća u cijeloj Hrvatskoj, a za novo zahlađenje glavni je krivac ciklona Ella koja je k nama došla iz južne Italije.

Na Zavižanu nula

Ciklona Ella zahvatila je cijeli južni Jadran i zbog niskog tlaka zraka izazvala vjetar. Bura je puhala diljem Jadrana, a najjači udari zabilježeni su podno Velebita, gdje su orkanski udari prelazili 130km/h. Nešto više, čak 150km/h, puhalo je na Krčkom mostu. Jaka bura zabilježena je i u Makarskoj, Splitu te Rijeci.

No, vjetrovito je bilo i u unutrašnjosti zemlje, a iako se danas očekuje prolazak ciklone Ella, sljedećih dana neće biti mnogo toplije jer su sjeverni vjetrovi donijeli niže temperature, i to većinom u gorju. Na Zavižanu je jučer izmjereno 0 stupnjeva , a na Sljemenu i Svetom Juri na Biokovu bilo je samo 3 stupnja. U gradovima je najniža temeratura izmjerena u Gospiću i Ogulinu koji su mjerili 9 celzijevaca, a najtoplije, 17 stupnjeva, bilo je na Palagruži. No, uz niže temperature, ciklona je donijela i kišu. Kako javlja Crometeo, najviše kiše s ciklonom palo je u Dalmaciji, osobito južnoj. U Pločama i Bristu palo je 30 litara po metru četvornom. Oblačno i kišovito vrijeme diljem zemlje očekuje se i danas.

- Djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Ponegdje kiša, posebice na sjevernom Jadranu i u gorju, u noći i ujutro i na krajnjem jugu, a poslijepodne i navečer i drugdje može biti lokalnih pljuskova i grmljavine - javlja DHMZ.

Snijeg pa - vrelo ljeto

Kiša se očekuje cijeli vikend, sve do ponedjeljka, a već u utorak temperature bi trebale narasti iznad 20 celzijevaca.

Zahlađenje je, osim Hrvatske, pogodilo i cijelu Europu. Kiša i niske temperature prevladavale su na gotovo cijelom kontinentu, osim krajnjih južnih dijelova. U Parizu je bilo samo 11 stupnjeva, a u Dublinu 10 celzijevaca. Prognostičari najavljuju da bi se ponegdje mogao pojaviti i snijeg. No, iako je stiglo novo zahlađenje, dugoročne prognoze predviđaju iznadprosječno ljeto s vrlo visokim temperaturama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:07