Dvostruka mjerila

Emilijo Kalabrić kao član vodstva strukovne udruge poziva na štrajk, a sam u njemu ne sudjeluje

Želi li se jedan od kandidata za glavnog državog odvjetnika dopasti i svojoj struci i politici?

Emilijo Kalabrić u Saboru

 Damjan Tadic/Cropix

Pozicija jednog od četvorice kandidata za glavnog državnog odvjetnika Emilija Kalabrića prema štrajku sudaca i državnih odvjetnika koji traje od ponedjeljka je najblaže rečeno - čudna.

U subotu je RTL objavio kako im je Kalabrić rekao da neće sudjelovati u bijelom štrajku sudaca i državnih odvjetnika. Bijelom štrajku se neće pridružiti ni Ivan Turudić koji je to, međutim, jasno rekao već na saborskom Odboru za pravosuđe, odgovarajući na pitanje zastupnika. Jedini od trojice kandidata iz reda sudaca i državnih odvjetnika koji se pridružio štrajku je zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Međutim, čini se da Emilijo Kalabrić unutar državnoodvjetničke organizacije zastupa jedan stav o štrajku, a javno sasvim suprotan.

Naime, Emilijo Kalabrić je ne samo član novoosnovane Udruge hrvatskih državno odvjetničkih dužnosnika (UHDD-a) već i član njezina najužeg vodstva - Upravnog odbora te Udruge. A Upravni odbor UHDD-a je u petak, 19. siječnja uputio javni poziv svim državnim odvjetnicima, kako onima koji su članovi te strukovne udruge tako i onima koji nisu - da se u što većem broju priključe "mjerama upozorenja".

Vidljivo je to iz priopćenja koje je Udruga hrvatskih državno odvjetničkih dužnosnika objavila u petak 19. siječnja na službenim stranicama DORH-a.

Dakle, Kalabrić je kao član vodstva strukovne udruge u petak javno pozvao svoje kolege na bijeli štrajk, a samo dan kasnije, 20. siječnja, RTL-u je rekao da osobno neće sudjelovati u njemu.

Ova nedosljednost upala je u oči njegovim kolegama u DORH-u koji su prilično zapanjeni Kalabrićevim dvostrukim, neprincipijelnim stavom. Ostaje dojam da se Kalabrić želi dopasti svima: i kolegama državnim odvjetnicima pa se ne samo učlanio u Udrugu, nego se dao i izabrati u njezino vodstvo, i Vladi, koju je novi bijeli štrajk u pravosuđu kojem su se ovaj put uz suce pridružili i državni odvjetnici prilično razbjesnio. Upravo bi ovaj tjedan, nakon što njezino Povjerenstvo u srijedu intervjuira četvoricu kandidata, Vlada trebala odlučiti koga će od njih predložiti Saboru za glavnog državnog odvjetnika.

Za razliku od sudaca koji već godinama imaju svoju udrugu, državni odvjetnici sve do ljeta prošle godine nisu imali strukovnu udrugu, pa se prošlog svibnja nisu niti pridružili bijelom štrajku sudaca, premda ih, kad su posrijedi plaće i materijalni uvjeti rada, tište isti problemi kao i suce.

Osnivačka skupština Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika održana je 31. kolovoza prošle godine, a mjesec dana kasnije, 29. rujna upisana je u Registar udruga. Ta Udruga još nema službenu web stranicu na kojoj bi bila vidljiva sva njezina tijela i članovi vodstva, a na stranicama DORH-a zasad se može pronaći samo podatak o predsjednici udruge i njezinoj zamjenici. Međutim, da je Kalabrić izabran u Upravno vijeće, dakle u vodstvo te Udruge, potvrdilo nam je više izvora iz DORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:26