StoryEditor
OTVORIO DUŠU

EMOTIVNA ISPOVIJEST ANDRE KRSTULOVIĆA OPARE NA SKUPU O RAKU 'Ja sam još brucoš u ovome, s vama sam u drugačijoj ulozi nego sam planirao...'

 
 Jakov Prkić/HANZA MEDIA

U Splitu je održana konferencija 'Fight & Win – Kako se oduprijeti raku?' na temu borbe protiv raka u organizaciji Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu.

Konferenciju je kao sudomaćin trebao voditi i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a upravo on je prije mjesec dana saznao da ima tumor. Nakon toga je javnosti brzo poručio da počinje njegova borba, ali da vjeruje u to da će se izliječiti. Također, nastavio je raditi i redovito na društvenim mrežama izvještava o svojim gradonačelničkim aktivnostima. Opara je stoga na konferenciji govorio i o vlastitim iskustvima u liječenju onkoloških bolesti, kao i analizi hrvatske strategije borbe protiv raka.

Jakov Prkić/HANZA MEDIA
 

- Ovdje sam se našao u drugačijoj ulozi nego sam trebao biti kada smo započeli s organizacijom ove konferencije. Danas sam tu u svojstvu osobe koja se upravo bori s ovom teškom bolešću, objavio je Opara na Facebooku o dojmovima s konferencije.

Na samoj konferenciji kazao je da je 'u ovoj borbi još uvijek brucoš, ali da je došao govoriti i kao gradonačelnik'.

- Svaki bolesnik bi trebao ovoj bolesti pristupiti na način da se ništa nije promijenilo. Da se treba boriti svakog dana, raditi svoj posao, biti snažan, biti ustrajan, kazao je pred okupljenima splitski gradonačelnik.

- Treba dokinuti diskriminaciju bolesnika, treba ih ohrabriti. Tko smo mi da takvim osobama uskraćujemo mogućnost da rade, sudjeluju u društvu u kojem jesu. Bogu hvala na doktorima i medicini, to je moguće. Hoću li ja biti takav primjer, ja se nadam da hoću, kazao je Opara.

Jakov Prkić/HANZA MEDIA
 

- Ljudi koji se bore s rakom trebaju biti integrirani u društvo, trebaju imati priliku raditi onoliko koliko im zdravstveno stanje dopušta i imati pristup najboljim zdravstvenim tretmanima. Što se tiče mog zdravstvenog stanja, koristit ću se rječnikom veslača. Potegao sam prvih 10 važnih zaveslaja, a čeka me duga regata. U nastavku treba rasporediti snage, a kako, to ću upravo sada čuti od naših liječnika i svih onih koji se s rakom bore i koji su se borili, a ovdje su danas s nama, poručio je Opara nešto kasnije na Facebooku.

- Borite se! Ima razloga za to. Ne klonite duhom, radite svaki dan, slušajte liječnike i gledajte u budućnost. To je recept za ozdravljenje i bolji život, napisao je u poruci nakon konferencije.

Uz njega su na konferenciji bili i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik Županijske lige protiv raka prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić, ravnatelj KBC Split, prof. dr. Ivo Jurić, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela kao i bivši pacijenti oboljeli od raka te organizatorica konferencije, zastupnica Dubravka Šuica.

Šuica: Potrebne su velike financijske preinake, vjerujem da to naša zemlja može

Jakov Prkić/HANZA MEDIA
 

Slobodna Dalmacija prenosi riječi europarlamentarke Šuice.

- Uključila sam se u tu grupu potaknuta zaista velikom porastom ove bolesti u našoj zemlji i mom rodnog gradu. Smatram da se osim vanjske politike, trebam baviti i ovakvim temama, osjećam veliku odgovornost pomoći osvijestiti i građane i Vladu, ali europske institucije kako bi uložili veća sredstva u borbu protiv ove pošasti. Vjerujem da ćemo doprijeti do onih koji odlučuju kako bi se pomaknuli s dna ljestvice u izdvajanjima, potrebne su velike financijske preinake, vjerujem da to naša zemlja može.

- Želja nam je da se rak pretvori u kroničnu bolest i da se u Hrvatskom saboru osnuje slična skupina borbe protiv karcinoma, a od dr.Ivana Ćelića potpredsjednika saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, čujem kako je interes velik. Očekujem i da se ubrza donošenje Nacionalnog plana borbe protiva raka - istaknula je Šuica dodavši kako će se ovakve konferencije održati diljem zemlje, a završnica će biti u Zagrebu uz pokroviteljstvo premijera Andreja Plenkovića.

Hrvatska za liječenje raka izdvaja tri puta manje po bolesniku

Hrvatska za liječenje po bolesniku izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa.

Prema posljednjim podacima u The oncologistu, Hrvatska izdvaja trostruko manje za liječenje po bolesniku nego zapadna Europa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:27