REZOLUCIJA

EP rezolucijom izrazio podršku hrvatskim vlastima u pomoći svima pogođenima potresom

U rezoluciji svih političkih obitelji EP-a ističe se da su potresi ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice
Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Željana Zovko i Tomislav Sokol
 Europski parlament

Uoči rasprave na sutrašnjoj plenarnoj sjednici i glasovanja o Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj, Klub zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu zahvalio je svima koji su sudjelovali u inicijativi i izradi Rezolucije te je pozvao na njezino jednoglasno usvajanje, priopćili su eurozastupnici HDZ-a Sunčana Glavak, Željana Zovko, Karlo Ressler i Tomislav Sokol.

Kao plod zajedničkog rada hrvatskih zastupnika, Rezolucija iskazuje jedinstvo u teškoj situaciji za cijelu zemlju, a hrvatskim vlastima i svima koji sudjeluju u saniranju teških posljedica razornog potresa pruža podršku i solidarnost, stoji u priopćenju.

U rezoluciji svih političkih obitelji Europskog parlamenta ističe se da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će imati dugoročne psihološke posljedice na stanovništvo. Rezolucija Europskog parlamenta stoga će izraziti sućut svim pogođenim obiteljima i solidarnost hrvatskim nacionalnim i lokalnim vlastima uključenim u pružanje pomoći, navode naši zastupnici u EP-u u priopćenju.

Također dodaju i da se "pohvaljuje se neprekidni i brzi angažman Vlade, Hrvatske vojske, civilne zaštite i svih volontera" te da se rezolucijom "poziva Europska komisija da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisli brzi način distribucije financijske i druge pomoći kako bi se osigurala obnova i oporavak pogođenih područja".

Kao najbrojniji Klub zastupnika u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka je, zajedno s Klubom Renew Europe, predložila uvrštavanje Rezolucije na ovotjednu plenarnu sjednicu. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu - Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Željana Zovko i Tomislav Sokol - ističu da aktivacija Europskog mehanizma civilne zaštite pokazuje da Hrvatska nije sama, a da će najsnažnija financijska pomoć doći kroz Europski fond solidarnosti, kroz koji je za posljedice zagrebačkog potresa Hrvatskoj već isplaćeno 684 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27