ZARAZA

EPIDEMIJA GRIPE U HRVATSKOJ UZIMA MAHA, ZARAZNE KLINIKE PUNE PACIJENATA U Zagrebu 18 ljudi na respiratoru, u Splitu ima preminulih...

Ilustracija
 CROPIX

Epidemija je gripe pa je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" stanje izvanredno, javlja HRT.

U posljednja 24 sata primljene su četiri osobe s teškom upalom pluća, a ukupno ih je 18 na respiratoru. U ambulante dolaze stotine ljudi, iz cijele Hrvatske, a sezona gripe još nije na vrhuncu. Ipak, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz za tportal kaže da se situacija ne može nazvati ni opsadnom ni izvanrednom.

- Činjenica je da imamo povećani broj oboljelih, ali tako je svake godine kada je sezona gripe. Treba znati da kod nas dolaze pacijenti ne samo iz Zagreba, već svi teže oboljeli iz cijele Hrvatske. Teško je govoriti o usporedbama s prošlom godinom jer smo tek na trećini sezone gripe, naveo je Puljiz.

Potvrdio je da su pojačana dežurstva liječnika i da će, ako se za to ukaže potreba, pomoć dobiti i iz drugih bolnica.

Smrtni slučaj u Splitu

U splitskoj je bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom umro 82-godišnji muškarac, na Klinici za infektologiju pregledano je 766 bolesnika, a hospitalizirano je njih 94, doznaje Hina od šefa Klinike za infektologiju dr. Borisa Lukšića.

Lukšić je rekao kako se može govoriti o epidemiji s obzirom na to da je od kraja studenoga prošle godine, kad je u Splitsko-dalmatinskoj županiji registriran prvi slučaj gripe, do danas na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledano 766 bolesnika i hospitalizirano njih 94, među kojima i 12 djece, no svi su izliječeni i pušteni su kući.

Trenutačno se na Klinici liječi 20 bolesnika, uglavnom oni koji imaju neku od komplikacija gripe, a najčešće je to upala pluća. Od 20 bolesnika koji se liječe dvije starije osobe su životno ugrožene, izvijestio je Lukšić.

"Nažalost, prije dva dana smo imali i prvi slučaj komplikacija gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radi se o bolesniku starom 82 godine, kronični plućni srčani bolesnik koji je prije desetak dana doveden na našu kliniku životno ugrožen. Odmah su poduzete intenzivne mjere liječenja, sva terapija koja je potrebna, pacijent je stavljen na strojnu ventilaciju. Deset dana smo se borili za njegov život, međutim, prije dva dana je umro usprkos poduzetim mjerama liječenja", rekao je.

Lukšić je također izvijestio da je ove godine među oboljelima od gripe najviše onih u srednjoj i starijoj životnoj dobi te da je na dnevnoj bazi na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledavaju duplo više bolesnika nego u istom razdoblju prošle godine. Tako su prošle godine na dan pregledavali po dvadesetak bolesnika s dijagnozom gripe, a ove je godine taj broj veći od 40 pa se može zaključiti da u najvećoj dalmatinskoj županiji vlada epidemija širih razmjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 02:57