MOŽE LI ZIMA SVE POKVARITI?

Epidemija jenjava! Sve je izvjesnije da je vrhunac 4. vala već iza nas. Kolarić: ‘Prokužit ćemo se‘

Činjenica da je cijepljeno pola stanovništva ključno utječe na kretanje covid-zaraze
 Ivo Ravlic/Cropix

Nakon gotovo dva mjeseca uzastopnog tjednog rasta broja novozaraženih, u posljednjih sedam dana Hrvatska bilježi blagi pad. Konkretno, u proteklih sedam dana ukupno je oboljelo 7929 osoba, a u istom tom periodu tjedan ranije njih 8206.

Znači li to da je četvrti val pri kraju, odnosno jesmo li već prošli vrhunac i možemo li uskoro očekivati značajniji pad broja novozaraženih?

- Kada bi se zadržao ovakav trend desetak dana, mogli bismo govoriti o stagnaciji i to bi značilo da smo u ovom trenutku na vrhuncu vala, a nakon stagnacije bi došao očekivani pad. Naravno, utjecaj na brojeve ima broj cijepljenih i preboljelih pa od početka očekujemo manje brojeve u četvrtom valu u odnosu na prethodne, kada nije bilo cjepiva niti ovoliko preboljelih - smatra imunolog Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci. No upozorava na primjer susjedne Srbije, koja ima sličan udio cijepljenih, a trenutno bilježi više od osam tisuća oboljelih dnevno. Upozorava i da svaki udio oboljelih u testiranima viši od deset posto znači da imamo velik broj nedijagnosticiranih osoba.

Asimptomatski slučajevi

- Razloga je više, znamo da od cijepljenih, njih oko 70 posto, ako dođe u doticaj s virusom neće imati nikakav simptom, a mogu biti asimptomatski prenositelji bolesti. Slično je i s djecom koja su često asimptomatska, a s druge strane kreće jesen i vrijeme viroza pa roditelji ponekad niti ne posumnjaju da je u pitanju koronavirus - kaže Trobonjača.

Unatoč manjem broju oboljelih na tjednoj bazi, upozorava epidemiolog Branko Kolarić, činjenica je da još uvijek imamo visok udio pozitivnih u testiranima: u protekla 24 sata gotovo svaki peti testirani bio je pozitivan.

- Visok udio pozitivnih uvijek znači isto: velik broj nedijagnosticiranih. U zagrebačkom "Štamparu" jučer smo imali čak 30 posto pozitivnih, tako da je sigurno da imamo visoku cirkulaciju virusa i broj onih koji se iz nekog razloga ne žele testirati - kaže Kolarić. Ističe kako je svakako pozitivno što nismo imali porast broja potvrđenih slučajeva, ali smatra da nije vrijeme za proglašavanje pobjede nad četvrtim valom. - Sad nam slijedi i hladnije vrijeme, kišni periodi i boravak u zatvorenim prostorima, tako da uvijek postoji mogućnost da situacija eskalira, pogotovo ako se nećemo pridržavati osnovnih epidemioloških mjera - govori Kolarić. Utjecaj na brojeve, kaže, ima i broj cijepljenih te preboljelih, no još uvijek je velik bazen onih koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni.

Neizvjesna situacija

- Stava sam da je ovo zadnja jesen kada možemo govoriti o epidemiji jer ćemo se prokužiti. Vjerujem da će se još građana cijepiti, a dio razboljeti. No, važno je da nemamo veliki porast brojeva, jer bi to značilo da moramo ići u restriktivnije mjere, što nitko ne želi - zaključuje Kolarić.

I ministar zdravstva Vili Beroš slaže se da je situacija još neizvjesna. - Ova stagnacija nije dovoljno čvrst pokazatelj da smo na vrhuncu vala i da će broj oboljelih i nadalje padati. Ako gledamo na razini županija, u pojedinima udio pozitivnih među testiranima raste, a u nekima pada - kaže Beroš. Taj broj, smatra ministar, uvelike ovisi o broju testiranja i o tome u kojem omjeru se testiraju osobe sa simptomima koji sugeriraju na covid-19 u odnosu na osobe koje se testiraju radi putovanja i drugih administrativnih razloga.

Silazni trend

- Ono što je sigurno je pozitivan utjecaj cijepljenja na broj oboljelih. Da se građani nisu cijepili, broj oboljelih bio bi puno veći, i obratno. Prema tome, mi odlučujemo u kojem smjeru će krenuti 4. val. Vjerujem da je svima u interesu da ovaj val epidemije nastavi silaznom putanjom. Zato još jednom pozivam sve građane da budu racionalni, da donesu odluku na temelju znanstvenih činjenica i da se cijepe! - zaključuje.

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković kaže kako je istina da dnevni broj zaraženih stagnira zadnja dva tjedna, ali postotak pozitivnih je u srijedu naglo narastao, što može ukazivati na to da ukupni broj ipak raste. - Još je prerano govoriti o tome da smo na vrhuncu. O vrhuncu možemo govoriti samo onda kad brojevi počinju padati. Činjenica je da smo u rujnu imali vrlo lijepo i toplo vrijeme i još uvijek se građani manje druže u zatvorenim prostorima pa je bila manja vjerojatnost za širenje virusa. Prema tome moguće je da kad zahladni dođe do porasta - kaže Ambriović Ristov.

Broj oboljelih učenika 9% manji nego prošli tjedan

Broj aktivno oboljelih učenika osnovnih i srednjih škola u blagom je padu. Naime, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u utorak je u Hrvatskoj bilo 1642 bolesnih učenika, dok je tjedan ranije, također u utorak, taj broj bio 1811. Što se tiče učenika u samoizolaciji, odnosno kontakata oboljelih, situacija je obrnuta: ovog utorka u izolaciji su bila 10.483 đaka, dok ih je tjedan dana ranije bilo 9979.

Iz resornog Ministarstva pojašnjavaju kako su primijetili da broj pozitivnih pada, ali samoizolacija ipak raste jer izolacija za oboljele traje deset dana, a za one u samoizolaciji 15 dana. Ako se nastavi pad broja novozaraženih učenika, očekuje se da će početkom listopada početi padati i broj samoizolacija. Najviše oboljelih učenika je u Zagrebu i oni čine 39 posto ukupno oboljelih đaka u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:56