PODMUKLA SPOLNA BOLEST

Epidemija sifilisa među Hrvatima: Ako se ne liječi, može završiti i smrću

Svake se godine otkrije nekoliko slučajeva više, a lani je dijagnosticirano čak četrdesetak oboljelih od te podmukle infekcije koja, ne liječi li se, može završiti i smrću

ZAGREB - Broj Hrvata oboljelih od sifilisa, spolno prenosive bolesti za koju većina vjeruje da je iskorijenjena s pronalaskom penicilina još 40-ih godina prošloga stoljeća, u porastu je, piše Večernji list. Stručnjaci iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da svake godine otkriju nekoliko slučajeva više, a lani je dijagnosticirano čak četrdesetak oboljelih od te podmukle infekcije koja, ne liječi li se, može završiti i smrću.

- Porast smo zapazili u nekoliko posljednjih godina, a kako se testiranja osim na Zavodu mogu obavljati i u privatnim ordinacijama, oboljelih je vjerojatno i više - upozorio je dr. Mario Sviben, voditelj Službe za mikrobiologiju.

Riječ je, ističe, o vrlo podmukloj bolesti koja izaziva brojne simptome, što donosi teškoće u pravodobnu dijagnosticiranju i liječenju, a time i sprečavanju njena širenja.

– Kad uzročnik sifilisa, bakterija treponema, pri spolnome odnosu uđe u organizam kroz oštećenu kožu ili sluznicu, oboljeli prve simptome može zapaziti tek poslije 90 dana - ističe dr. Sviben.

Najkarakterističniji je simptom tvrd i bezbolan čir na spolovilu koji pacijenti često zanemaruju jer spontano prolazi u mjesec dana, ali i sitan točkast crveno-ružičast osip na trupu, dlanovima i tabanima.

- Pacijenti međutim ne znaju da bakterija treponema i dalje napada organizam, a bolest napreduje i nesmetano se širi – objasnio je dr. Sviben i dodao da kada bolest uđe u posljednju fazu, oko 40 posto oboljelih razvije teške komplikacije.

- Riječ je o komplikacijama srčanožilnog sustava, a organski sustavi u tijelu oštećuju se zbog jakog imunološkog odgovora organizma na uzročnika - ističe dr. Sviben.

Bolest se najčešće, upozorava voditeljica Službe za epidemiologiju HZJZ-a, prof. Ira Gjenero Margan, širi među onima spolno rizična ponašanja, a posljednjih godina zabilježene su i manje epidemije sifilisa u spomenutim skupinama. U Hrvatskoj je, ističe prof. Margan, bolest još relativno rijetka, no Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na porast oboljelih.

– Besplatno i anonimno testiranje može se obaviti na svim zavodima za javno zdravstvo ili u savjetovalištu za HIV – istaknula je prof. Margan za Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:51