NOVE MJERE

EPIDEMIOLOG KAIĆ O PREPORUKAMA NAKON POPUŠTANJA MJERA 'Ako ćete vraćati kupljenu odjeću u trgovinu, ona će morati u karantenu na pet dana'

 
Bernard Kaić
 Željko Puhovski / CROPIX

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić je u HTV-ovom Dnevniku rekao da idemo u jako dobrom smjeru, s obzirom na to da Hrvatska prvi put od početka epidemije ima veći broj izliječenih od broja oboljelih od koronavirusa.

Kada je riječ o relaksaciji mjera i preporukama HZJZ-a, Kaić kaže da one nisu obavezne, no građani bi ih se trebali pridržavati.

'Preporuke su kako trgovine moraju raditi dvokratno, uz pauzu od sat vremena tijekom koje bi se vršila dezinfekcija. Tako bi ljudi koji dolaze u drugu smjenu što manje dolazili u kontakt s ostalima. Tako je u zadnjih par mjeseci organiziran i rad službi poput zdravstva - kako bi se omogućio da dio osoblja uvijek može pokriti radne obveze', kaže Kaić i dodaje da bi se dezinfekcija trebala vršiti nakon svake smjene, no to nije nužno u onim dućanima koji to ne mogu omogućiti.

Osvrnuo se i na trgovine s odjećom. Ona se neće isprobavati u trgovinama, već će ju kupci odnijeti kući, a ako ne odgovara, moći će ju zamijeniti. Nakon što kupac vrati neku odjeću u trgovinu, ona će pet dana morati biti u karanteni kako bi se isključila opasnost od kontaminacije. Kaić je za HTV rekao da se smatra kako u okolišu virus ne može preživjeti duže od 24 sata, a preporuča se da se odjeću ne navlači preko nosa.

'Sasvim je druga priča s obućom, koju nećemo kontaminirati sekretima iz nosa i grla', dodaje.

Važno je, ističe Kaić, da se građani drže preporuke o razmaku tijekom vožnje u javnom prijevozu.

Kada je pak riječ o otvaranju vrtića i škola, smatra se da djeca nisu izvor zaraze koronavirusom kao što je to slučaj kod gripe.

'Moglo bi doći do povećane zaraze najesen kad krene škola, ali treba donijeti točne propise o tome koja djeca ne smiju ići u školu, rekao je i dodao da je i u školama potrebno osigurati uvjete za propisanu udaljenost.

Još se radi na mjerama vezanima uz vjerska okupljanja, a HZJZ preporuča da građani na javnim mjestima nose maske za lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:48