POKUŠAJ SUZBIJANJA

Epidemiolog Kaić: ‘Za kontakte zaraženih novim sojem preporučena je dulja karantena od propisane‘

‘Moramo dobro identificirati kontakte i staviti ih u karantenu, a prije otpusta napraviti bris da budemo sigurni da ne nose virus‘
Bernard Kaić
 Damir Krajac/Cropix

Epidemiolog Bernard Kaić je za N1 televiziju govorio o novom soju koronavirusa u Hrvatskoj. Kaže da ta varijanta već neko vrijeme kola Hrvatskom jer osobe kod kojih su potvrđene nove varijante nisu bile u neposrednom kontaktu. Tek će se vidjeti koliko stvarno ima slučajeva novog soja u Hrvatskoj.

- Imamo onih 11 sumnji o kojima smo jučer govorili, i čekamo tu potvrdu. Vjerojatno će biti potvrđene te varijante. Ta se varijanta širi lakše i brže, to se pokazalo u Ujedinjenoj Kraljevini i mi smo već jučer počeli epidemiološku obradu osoba gdje je taj bris nađen. Izgleda da se prilično efikasno širi u ovim uvjetima, uz postojeće mjere. Moguće je da se ta varijanta doista lakše širi. Moramo pokušati zaustaviti značajnije širenje tog virusa u populaciji. Ako bi se postigla kritična količina rasprostranjenosti virusa, moglo bi doći do porasta oboljelih na razini države, rekao je Kaić.

Mala žarišta je moguće obuzdati kada se radi o novom soju, no ne smijemo dopustiti značajno širenje.

- Zato moramo jako dobro identificirati kontakte i staviti ih u karantenu, a prije otpusta iz karantene treba napraviti bris da budemo sigurni da ne nose virus. Preporučuje se kod ovog soja da im karantena traje 14, a ne 10 dana, i to sve zato da se suzbije širenje dok se još može i ako se može, dodao je Kaić za N1.

Epidemiolog je rekao da su se te osobe, po svemu sudeći, zarazile u Hrvatskoj i da se ne radi o neposrednom unosu virusa izvana. Radi se o zaraženima u Zagrebu, Sisku i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Te osobe nisu bile u neposrednom kontaktu, svatko je bio za sebe, dodao je Kaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:51