TESTIRANJA DJECE

Epidemiolog Kolarić: ‘Racionalno je razmišljati o prelasku škola na online, dva su razloga za to‘

Danas će oko 12 sati biti poznati rezultati testiranja učenika osnovnih i srednjih škola
Branko Kolarić
 Bruno Konjevic/Cropix

Epidemiolog i član Vladinog znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'. Govorio je o epidemiološkoj situaciji i ponovio da preporučuje prelazak na online nastavu, posebno za srednje škole.

- Najbolje je za djecu da su u školama, ali u ovom trenutku kad imamo veliku zaraženost u cijeloj državi i kad smo poduzeli sve druge mjere i zatvorili neke objekte, da bi se mogao postići maksimum učinka, racionalno je razmišljati o prelasku škola na online. Jedan razlog je smanjenje gustoće kretanja u gradskom i međugradskom prijevozu. Drugi razlog je to što dolaze blagdani i što ćemo se družiti u obiteljima, a tako bi djeca bila u nekoj vrsti samoizolacije, dva tjedna karantene pa bi došlo do manjeg prijenosa zaraze za blagdane, rekao je Kolarić za HRT.

Pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić rekao je da će danas oko 12 sati biti poznati rezultati testiranja učenika osnovnih i srednjih škola. Rekao je da djeca uglavnom nisu simptomatski zaražena.

- Testirano je između 2 i 2 i pol tisuće učenika. Ako zaraženost djece, asimptomatska zaraženost učenika bude veća od prosječne zaraženosti ili zaraženosti odraslih koji su testirani u školama, onda ćemo razmišljati o uvođenju C modela. Ukoliko bude manje, preostaje nam nastaviti ovim modelom nastave, rekao je Lovrić za Hrvatski radio.

- Očekujemo kroz rezultate vidjeti postoji li razlika između srednjih i osnovnih škola, gdje se po podacima o novooboljelima se vidi ta razlika, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:18