DUGA PAUZA

Epidemiolog Kolarić: ‘Sastanak Vladina Znanstvenog savjeta nismo imali mjesec dana‘

‘Imali smo sastanak na kojem je predloženo da osobama u domovima za starije i nemoćne koje su procijepljene ili su preboljele virus dopuste posjeti‘
Branko Kolarić
 Bruno Konjevic/Cropix

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić za emisiju N1 televizije Novi dan govorio je o popuštanju mjera nakon poboljšanja epidemiološke situacije.

'Jučer smo imali sastanak povjerenstva na kojem je predloženo da osobama u domovima za starije i nemoćne koje su procijepljene ili su preboljele virus dopuste posjeti. Tu skupinu ljudi smo uspjeli procijepiti u visokom postotku i drago mi je što će se oni moći vratiti normalnijem životu', objašnjava Kolarić.

'Posjete će biti dozvoljene svima osim onih koji su akutno bolesni ili u stacionaru. Procijepljenost je negdje 50, negdje 60, a negdje čak i do 70 posto', rekao je Kolarić i dodao kako su unatoč nedostatku cjepiva, korisnici domova za starije procijepljeni u visokom postotku.

'Da smo imali redovnu isporuku kako je bilo dogovoreno. Vjerujem da bismo sljedeći tjedan počeli cijepiti starije osobe koje nisu u institucijama. Zasad to odgađamo dok ne dobijemo nove doze cjepiva', tvrdi Kolarić.

'Ja bih rekao kada bude popuštanje mjera da idu prvo škole, pa sportske aktivnosti pa ugostiteljske aktivnosti. I dalje trebamo paziti, imamo visok broj zaraženih dnevno. Imamo opasnost od novih sojeva koji se brzo šire među djecom', ističe.

Kazao je kako je zasad izvjesno da će se popustiti mjere u domovima za starije.

'Za druge još ne znam što će biti odlučeno, možda i neće biti popuštanja mjera', kazao je Kolarić za N1.

Govorio je i o radu Znanstvenog savjeta.

'Sastanak Znanstvenog savjeta smo trebali imati kada je bio potres, no on se nije održao. Sastanak savjeta od tada do danas nismo imali', rekao je Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:24