PUNE RUKE POSLA

Epidemiolog odgovorio na ključno pitanje - zašto igrači nisu bili testirani prije turnira?

‘Mislim da je sve jako lijepo funkcioniramo, ali naravno, bilo je puno ljudi, nitko se nije držao distance... Međutim, to nije propust‘
Alan Medić sinoć je dočekao tenisače
 Luka Gerlanc/Cropix

Alan Medić, glavni zadarski epidemiolog, obratio se javnosti i objasnio što se sinoć događalo u Zadru nakon završetka teniskog turnira 'Adria Tour'.

- Mi smo sinoć u 22 sata organizirali svoje timove kako bismo odradili masovna testiranja. Testirali smo 22 osobe, tri su pozitivna, imena su vam poznata. Danas radimo još testiranja, otvoren je laboratorij cijeli dan, epidemiolozi su na terenu, javljaju se na pozive. Procjenjujemo rizik i na osnovu toga im određujemo samoizolaciju od 14 dana od zadnjeg kontakta. To su osobe koje su se rukovale, bile u bliskom kontaktu manjem od 1,5 m, dužem od 15 minuta sa zaraženima. Njih stavljamo u samoizolaciju i ne testiramo ih. Oni koji su bili na distanci ne trebaju u samoizolaciju i ne trebaju se brinuti za svoje zdravlje. U ovom trenutku smo testirali samo tenisače i njihove timove s obzirom na to da su morali putovati pa im treba dozvola. Važnija je samoizolacija od samog testiranja, nalaz može biti lažno negativan a osoba se može razboljeti za 5-7 dana - rekao je Medić i otkio koje su mjere uvedene.

- Uveli smo zabrane posjeta bolnicama, zatvorili smo i domove umirovljenika, kako ne bi netko unio infekciju u te ustanove. Imamo još moment vezan za naše škole. puno djece je boravilo na terenima, ona u sljedeća 3-4 dana ne ići u školu, a drugi koji nisu bili u direktnom kontaktu mogu ići u školu. Ako roditelji imaju dvojbu, mogu se obratiti na naš broj telefona. Molimo ih samo za strpljenje jer imamo velik broj poziva.

Ovakav rasplet situacije nije iznenadio zadarskog epidemiologa.
- Ovo smo očekivali, mi smo turistička zemlja, Velik broj ljudi ulazi u zemlju i moramo biti spremni da ćemo imati povremene infekcije i u drugim županijama. .. Naš je posao da što prije uhvatimo izvor zaraze i kontakte i nastaviti živjeti. Iako je testiranje važno, bitno je korištenje dezinfekcijskih sredstava, najvažnija je distanca , prestanak rukovanja... Treba opet paziti jedan na drugoga kao što smo to radili u 1. fazi epidemije.

Zašto nije testiran Đoković?

- Ne znam. Moja odgovornost je išla na preporuku onih koji su se htjeli testirati, testirani su na privatnu inicijativu, platili su i mi smo im to omogućili.

Je li bilo propusta u organizaciji turnira?

- Mislim da je jako lijepo funkcioniramo, ali naravno, da ima puno ljudi, nitko se nije držao distance, ali to nije propust, to ne možete kontrolirati. To se dešava na masovnim događanjima....

Kako je moguće da su tenisači došli bez testiranja?

- U trenutku organizacije epidemiološka situacija bila je dobra. Oni su postupali prema preporukama stožera, ovo je poslovni dolazak u našu zemlju i nije moguće svakoga testirati. Ne bi imali goste, posjetitelje, ništa nije išlo protiv pravila struke i preporuke stožera... Dobra vijest je da se svi zaraženi osjećaju dobro, nitko nema simptome. Ćorić se vratio kući u zagreb u svom automobilu - rekao je Medić i zaključio:

- Jako dobro smo odradili ovu prvu etapu. Ovo me ne zabrinjava, očekivana je situacija... Turističke ambulante ćemo osigurati dijagnostiku, u njima će biti spremni brisevi, u slučaju da dođe gost sa simptomima Covida, njemu će se direktno tamo uzeti bris. Najznačajnija mjera je rano otkrivanje izvora infekcije, ograničenje kretanja ne može više biti, moramo živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:13