BRANKO KOLARIĆ

Epidemiolog: Problem je što mlada populacija odbija ići u samoizolaciju

‘Apeliram na njih. Jedino samoizolacijom možemo suzbiti lanac transmisije koronavirusa‘
Ilustracija
 Zvonimir Barisin/Cropix

U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 435, objavio je Stožer civilne zaštite u priopćenju odaslanom jučer u 14 sati. U priopćenju se navodi da je 60 pacijenata na bolničkom liječenju, ali nitko nije na respiratoru. U samoizolaciji je 2279 osoba. Iz Stožera ističu kako su dosad ukupno testirane 77.453 osobe, od kojih 829 u posljednja 24 sata.

Ista žarišta

I dalje su dva velika žarišta: Zagreb i Đakovo. U Zagrebu su tijekom 24 sata zabilježena 44 nova slučaja, što je rekord dosad, a u Đakovu 33, što premašuje ukupni broj oboljelih o kojemu je jučer izvijestio Stožer. Iz Stožera je već nekoliko puta pojašnjeno da je riječ o službenim brojkama koje su u 24-satnom razdoblju pristigle do 12.45 sati te da je stoga pogrešno zbrajati novozaražene po županijama. U Zagrebu su trenutačno 182 aktivna slučaja oboljelih od Covida-19 i 977 osoba u samoizolaciji, izvijestili su iz Grada Zagreba. Navodi se kako su za 25 novooboljelih osoba mogući izvor zaraze noćni klubovi, šest novooboljelih osoba su kontakti prije oboljelih osoba, a dva slučaja su importirana iz Srbije. Za 11 slučajeva još nije utvrđen potencijalni uzrok zaraze, no epidemiološki izvidi su u tijeku.

- Mnoge od osoba koje su dobile mjeru samoizolacije su mladi ljudi u dobi od 18 do 30 godina te odbijaju prihvatiti tu mjeru. No, apeliramo na njihovu odgovornost jer se jedino pridržavanjem mjera samoizolacije može suzbiti sadašnji lanac transmisije koronavirusa u Zagrebu - rekao je epidemiolog dr. Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Posebno je zabrinjavajuća situacija u Đakovu, gradu koji ima oko 27.000 stanovnika, od kojih 113 oboljelih od Covida-19. Jučer je iz Stožera Osječko-baranjske županije priopćeno je da je u posljednja 24 sata u toj županiji zabilježeno 35 novih slučajeva zaraze, od kojih 33 u Đakovu.

Viša razina mobilnosti

- Donijeli smo odluku da će se na području Đakova do daljnjeg odgoditi sva javna okupljanja, a pojačane mjere provodit će se osobito što se tiče noćnih klubova i velikih trgovačkih centara čije su operativne snage dignute na najvišu razinu mobilnosti. Na ovo područje sutra nam u pomoć dolaze dva epidemiološka tima, iz Virovitice i Slavonskog Broda. Nadalje, sve pričesti i krizme na području cijele županije bit će odgođene najmanje dva tjedna, a misna slavlja ostaju uz mjere koje su i sada na snazi. Sve mjere su donesene najmanje na dva tjedna, a prema epidemiološkoj situaciji potom će se vidjeti daljnje postupanje - rekao je Goran Ivanović, načelnik Županijskog stožera.

Tržnice otvorene

Dodao je da tržnica u Đakovu zasad neće biti zatvorena, ali će se pojačati mjere opreza i sigurnosti. Što se tiče noćnih klubova, razmotrit će se treba li im ograničiti radno vrijeme ili ih potpuno zatvoriti, ali će se o tome konzultirati s Nacionalnim stožerom. Kako navodi Radio Đakovo, epidemiolog dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije naglasio je kako je u Đakovu uistinu teško stanje te da je više od 80 posto oboljelih u toj županiji s đakovačkog područja. blagi simptomi Najviše pozitivnih osoba ima u samostanu, a ostali su iz Nadbiskupije, bogoslovije i vrtića. U tijeku je uzimanje uzoraka i njihova obrada za krizmanike.

“Zasad je 12 djece pozitivno na koronavirus, srećom s blagim simptomima ili bez njih. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 24 pacijenata, od kojih je pet primljeno jučer. Među pozitivnima na virus nema osoba s težim simptomima oboljenja. U zadnja 24 sata samoizolacija je određena za novih 285 kontakata pozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom 1188 osoba, dakako najviše s područja Đakova”, navodi portal Radio Đakovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:07